GRECKIE TZATZIKI
Na tzatziki:500 g jogurtu grecki2 ząbki czosnku½ dużego, świeżego ogórkagarść świeżego kopru1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oliwy extra vergineszczypta soli
Przygotowanie tzatziki:Ogórek obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do sitka, obficie posyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut.Jogurt przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koper. Następnie dodaj sól do smaku, sok z cytryny, oliwę i odcedzone ogórki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny.Tak przygotowany sos możesz wykorzystać do mięs, ryby , warzyw, albo po prostu do chleba.
ZIELONE SMOOTHIE
Na smoothie:1 duża garść jarmużuświeży imbir (ok. 2 cm)1 dojrzały banan2 gruszki1 pomarańcza1 łyżka miodu100 ml wody
Przygotowanie smoothie:Jarmuż dokładnie umyj, pokrój i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj pokrojony imbir i banana. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrojone owoce dodaj do pozostałych składników. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj miód. Na koniec dolej wodę i przy użyciu blendera wszystko dokładnie zmiksuj.
BRUSCHETTA
Na bruschettę:ok. 400 g pomidorków koktajlowych3 gałązki bazylii2 duże ząbki czosnku8-9 kromek ciabatty (białego chleba)oliwa extra verginesól
Przygotowanie bruschetty:Pomidorki umyj, pokrój i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną bazylię i przeciśnięty przez praskę lub przetarty na tarce o małych oczkach czosnek. Dodaj sól, pieprz i obficie polej oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.Kromki pieczywa połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj lekko oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230'C na ok. 4 minuty. Brzegi powinny się zezłocić, a środek pozostać miękki.Na gotowe grzanki nałóż pomidory.
Smacznego!