"Dieta czy cud?": przepisy na dania, które sycą na długo

Dieta czy cud?: leczo z mięsem mielonym
"Dieta czy cud?": przepisy na dania, które sycą na długo

3 godziny to optymalna długość przerwy między posiłkami. Czasami jednak już chwilę po zjedzeniu czegoś mamy ochotę na coś innego. Dr Wanda Baltaza w programie "Dieta czy cud?" pokazała przepisy na dania, dzięki którym z łatwością wytrzymamy 3 godziny do kolejnego posiłku, a jednocześnie dostarczymy organizmowi wielu substancji odżywczych przy niewielkiej liczbie kalorii.

ZUPA Z KALAFIOREM i KURCZAKIEM

Składniki:

filet z kurczaka pokrojony w kostkę (ok. 350 g)

cebula

marchew (ok. 225 g)

kalafior (ok. 225 g)

bulion warzywny 1 l

2 łyżki oliwy

makaron penne

suszone zioła

natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Podsmaż w garnku cebulę na oliwie. Dodaj warzywa i chwilę podsmaż. Dodaj kurczaka. Gdy się lekko zrumieni, zalej wszystko bulionem, dodaj łyżkę ulubionych ziół. Po wymieszaniu gotujemy zupę pod przykryciem przez 10 minut, następnie wsypujemy makaron i gotujemy przez kolejne 10 minut. Gotową zupę dekorujemy natką. Jedna porcja ma 215 kcal.

LECZO Z MIĘSEM MIELONYM

mięso mielone z indyka (100 g)

papryka

pół cukinii

pół cebuli

pomidor

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

oliwa

sól i pieprz

ugotowany brązowy ryż

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj mięso. Kroimy cukinię w kostkę i dorzucamy ją na patelnię. To samo robimy z papryką i pomidorem. Dodajemy łyżkę koncentratu, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy z brązowym ryżem i listkiem bazylii. Jedna porcja ma 503 kcal.

Cały 4. odcinek programu "Dieta czy cud?" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

środę, 23 października, 21:40

czwartek, 24 października, 15:25

sobotę, 26 października, 9:30

podziel się:

Pozostałe wiadomości