3 godziny to optymalna długość przerwy między posiłkami. Czasami jednak już chwilę po zjedzeniu czegoś mamy ochotę na coś innego. Dr Wanda Baltaza w programie "Dieta czy cud?" pokazała przepisy na dania, dzięki którym z łatwością wytrzymamy 3 godziny do kolejnego posiłku, a jednocześnie dostarczymy organizmowi wielu substancji odżywczych przy niewielkiej liczbie kalorii.
ZUPA Z KALAFIOREM i KURCZAKIEM
Składniki:
filet z kurczaka pokrojony w kostkę (ok. 350 g)
cebula
marchew (ok. 225 g)
kalafior (ok. 225 g)
bulion warzywny 1 l
2 łyżki oliwy
makaron penne
suszone zioła
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Podsmaż w garnku cebulę na oliwie. Dodaj warzywa i chwilę podsmaż. Dodaj kurczaka. Gdy się lekko zrumieni, zalej wszystko bulionem, dodaj łyżkę ulubionych ziół. Po wymieszaniu gotujemy zupę pod przykryciem przez 10 minut, następnie wsypujemy makaron i gotujemy przez kolejne 10 minut. Gotową zupę dekorujemy natką. Jedna porcja ma 215 kcal.
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM
mięso mielone z indyka (100 g)
papryka
pół cukinii
pół cebuli
pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól i pieprz
ugotowany brązowy ryż
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj mięso. Kroimy cukinię w kostkę i dorzucamy ją na patelnię. To samo robimy z papryką i pomidorem. Dodajemy łyżkę koncentratu, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy z brązowym ryżem i listkiem bazylii. Jedna porcja ma 503 kcal.
Cały 4. odcinek programu "Dieta czy cud?" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
środę, 23 października, 21:40
czwartek, 24 października, 15:25
sobotę, 26 października, 9:30