Nawet jeśli nie chcesz na zawsze wyrzekać się mięsa, warto raz na jakiś czas sięgnąć po przepisy z kuchni wegańskiej, czyli opartej na owocach, warzywach i kaszach. Te produkty sprawią, że poczujesz się lekko, a jednocześnie zadbasz o prawidłowe funkcjonowanie nerek i wątroby.
W ostatnim odcinku 1. sezonu programu "Dieta czy cud?" dr Wanda Baltaza pokazała dwa przepisy na dania wegańskie, które na pewno zasmakują też mięsożercom.
RYŻ Z WARZYWAMI
Składniki:
150 g ugotowanego brązowego ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
pół czerwonej cebuli
żółta papryka
2 ząbki czosnku
cukinia
po 1 łyżeczce kuminu, oregano, słodkiej papryki, ostrej papryki i kurkumy
1 puszka pomidorów
pół puszki fasoli białej
pół puszki kukurydzy
2 łyżki szczypiorku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wyciskamy czosnek i dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Na patelnię wlewamy pomidory wraz z sokiem. Dodajemy kukurydzę i fasolę. Siekamy szczypiorek i dodajemy go na patelnię. Całość posypujemy natką.
DUSZONE BOCZNIAKI
Składniki:
200 g boczniaków
2 marchewki
batat
czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 łyżki prażonego sezamu
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
2 łyżki oliwy
natka pietruszki do dekoracji
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek i drobno posiekany imbir. Podsmażamy. Wrzucamy na patelnię pokrojonego w kostkę batata i wymieszaj. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Boczniaki rozdzielamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Dodajemy cebulę i paprykę. Podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy marchewkę i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy natkę, sezam i doprawiamy.
Cały 8. odcinek programu "Dieta czy cud?" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
środę, 20 listopada, 21:40
czwartek, 21 listopada, 15:20
sobotę, 23 listopada, 9:40