Impreza czy rodzinne spotkanie to najczęstszy powód zarzucenia diety. Ciężko nam odmówić sobie kolejnego kawałka ciasta czy garści chipsów. Najlepszy sposób to przygotowanie takich przekąsek, które będą lekkie i zdrowe, a po ich zjedzeniu nie będziemy mieć wyrzutów sumienia. W 6. odcinku "Diety czy cud?" dr Wanda Baltaza pokazała dwa przepisy na takie potrawy.
TORTILLA Z BAKŁAŻANEM
Składniki:
bakłażan
1 łyżka oliwy z oliwek
3 placki tortilli
100 g hummusu
kilka listków świeżej bazylii
9 suszonych pomidorów
wykałaczki
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kroimy bakłażana w plastry. Na patelni grillowej polanej oliwą smażymy bakłażana. Tortille smarujemy hummusem i kładziemy na nich plastry bakłażana. Na nie kładziemy listki bazylii i suszone pomidory. Zawijamy tortille i wbijamy w nie wykałaczki. Kroimy na małe kawałki i dekorujemy pietruszką.
TALERZ ZDROWYCH PRZEKĄSEK
Składniki:
papryka czerwona
papryka żółta
papryka zielona
seler naciowy
marchewka
jogurt grecki
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój w słupki. Jogurt przypraw solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i wyciśnij czosnek. Wymieszaj. Warzywa układamy na talerzu i podajemy z sosem.
Smacznego!