Dzień 15/przepis/komentarz dietetyka

Dzień 15
Dzień 15

I cóż ja mam Wam powiedzieć. Dzień, jak co dzień. Praca, dom, dziecko - chore na obustronne zapalenie uszu, budzi się w nocy, człowiek nie dość, że na diecie, to jeszcze wygląda rano jak zombie. Kurczę, jeść się chce z niewyspania, a na śniadanie nudna owsianka z jogurtem i owocami. Niby ok, ale apetyt taki, że spokojnie wciągnęłabym pół świniaka z masłem i zasmażką. I jak tu pójść na zakupy na kolejny tydzień? W koszyku z pewnością wyląduje coś niezdrowego. Trudno, będę się trzymać. Nie mogę Was zawieść, pewnie też dzióbiecie pokarm dla kanarków. Jestem z Wami!

KOMENTARZ DIETETYKA - AGATA ZIEMNICKA – ŁASKA

  1. CZY NA DECIE TRZEBA JEŚĆ NIESMACZNIE?

Pamiętajmy, że na diecie nie trzeba jeść niesmacznie – przeciwnie to dobry czas, żeby poszperać w książkach kucharskich i poszukać nowych smaków. Świat nie kończy się na jajecznicy, parówkach czy zapiekance z żółtym serem. Warto szukać w kuchni arabskiej, japońskiej, chińskiej i śródziemnomorskiej, które uchodzą za najzdrowsze. Na diecie zawsze jest mniej nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Zastępujemy je zdrowymi tłuszczami pochodzącymi z olejów roślinnych i ryb, dostarczą one niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 potrzebnych dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego, skóry i włosów. To wpłynie nie tylko na wagę, ale też na jej urodę i samopoczucie.

  1. JAK ZAPANOWAĆ NAD ZAKUPAMI?

Jest kilka ważnych trików, które pozwalają zapanować nad zakupami. Przede wszystkim nie wolno chodzić na zakupy głodnym. Jeśli robimy je rano, to po śniadaniu, a jeśli po południu – to najpierw jemy podwieczorek, czekamy 20 minut aż do mózgu dotrze informacja o zjedzonym posiłku i dopiero wychodzimy do sklepu. Wtedy ominiemy nasz ulubione półki z łatwością. No i bardzo ważne – chodź na zakupy z listą i nie kupuj nic spoza niej!

Przepis – zupa jarzynowa

Składniki:

- 1 duża marchewka

- 1 duża pietruszka

- seler naciowy

- 1 mała cukinia

- 2 łyżki oliwy

- 2 szklanki wody

- szklanka przecieru pomidorowego

- sól i pieprz do smaku

Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki warzywa (marchewka, pietruszka, seler naciowy). Mieszamy od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły. Podlewamy wodą i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy małą cukinię pokrojoną w plasterki i szklankę przecieru pomidorowego. Gotujemy 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku.

1 porcja – 183 kcal

Przepis – zupa jarzynowa
Przepis – zupa jarzynowa
podziel się:

Pozostałe wiadomości