Dzień 57/przepis/komentarz dietetyka

Dzień 57
Dzień 57

Dzień 57

Kryzys, waga stoi, nawet nie chce mi się pisać. Ile można czekać na ten następny kilogram!

KOMENTARZ DIETETYKA - AGATA ZIEMNICKA – ŁASKA

CO ZROBIĆ JAK PRZYJDZIE PIERWSZY KRYZYS, KIEDY WAGA STOI?

W czasie odchudzania, szczególnie jeżeli tych kilogramów jest więcej niż 10, takie okresy zatrzymania są zupełnie normalne. Organizm musi się dostosowywać, on musi pobyć trochę w tej sytuacji. Więc po prostu załóż to, że podczas tak długiego odchudzania jakie jest przed Tobą są też momenty, one nawet mogą pojawiać się kilkakrotnie, takie, że stoisz sobie w tej nowej wadze i czekasz na dalszy spadek. Co można robić poza smuceniem się? Zweryfikuj przede wszystkim czy nie jesz za dużo, dlatego, że zapotrzebowanie kaloryczne przy Twoich np. 85 kg było zdecydowanie większe niż jest teraz, bo jednak już te kilka kilogramów schudłaś. Może też tak się zdarzyć, że aktywność fizyczna, która wcześniej była zerowa, a teraz już jest spora, stała się taką normą dla ciała, że ono nie czuje bodźca do zmiany.

CZY JAK JESTEŚMY NA DIECIE TO ORGANIZM ZAUWAŻA NASZE „MAŁE GRZESZKI”?

Jak się jest bardzo długo na diecie i ta dieta świetnie idzie to człowiek czuje, że te restrykcje już tak naprawdę nie są mu potrzebne, bo on już wszystko wie. Wydaje się, że metabolizm jest tak szybki, że zjedzenie kromki chleba jasnego z dużą ilością masła zostanie absolutnie przez ten organizm niezauważony. Ale niestety organizm to wszystko widzi i jeżeli naprawdę z ręką na sercu wieczorem spiszemy sobie, co dokładnie zjedliśmy, to może się nagle okazać, że dodatkowo zjedliśmy nawet 300 kcal czyli właściwie nie możemy chudnąć.

Przepis – galaretka jogurtowa z musem truskawkowym

Składniki:

Warstwa jogurtowa:

- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego (kubeczek 370 g = 1 duży kubeczek)

- 100 ml mleka 1,5%

- 1 czubata łyżeczka żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w mleku, delikatnie podgrzewając. Do miski przelewamy jogurt. Podgrzaną żelatynę dodajemy do jogurtu. Masę jogurtowa wylewamy do naczyń deserowych i chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia – około 2 godzin.

Warstwa truskawkowa:

- 250 g truskawek (mogą być mrożone)

- sok z ½ limonki

Truskawki miksujemy z sokiem z limonki.

Masę truskawkową wylewamy na galaretkę z jogurtu i chłodzimy w lodówce ok. 40 min.

Z podanych składników wyjdą nam 4 porcje.

Kalorie – 97 kcal w porcji

Cena – 1,95 zł

 Przepis – galaretka jogurtowa z musem truskawkowym
Przepis – galaretka jogurtowa z musem truskawkowym

Wiem, co jem na diecie

podziel się:

Pozostałe wiadomości