SKŁADNIKI:
kawa espresso – 100 ml
mocna kawa – pół filiżanki
mąka pszenna – 160g
drobny cukier – 160g
cukier puder
kakao – 25g
soda oczyszczona – ½ łyżeczki
proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
sól – szczypta
jajka – 2
mleko – 100 ml
olej – 100g
śmietana 30% - 300g
gorzka czekolada – tabliczka
serek mascarpone – 250g
PRZYGOTOWANIE:
Łączymy suche składniki. Do mąki wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Odstawiamy.
Łączymy mokre składniki. W misce rozbijamy jajka, dolewamy mleko, olej, śmietankę. Wszystko mieszamy.
Tabliczkę czekolady kroimy lub łamiemy na kawałki. Mokre składniki powoli wlewamy do suchych, cały czas mieszając. Tak uzyskaną masę wkładamy do papilotek na muffiny, po czym wkładamy kawałki czekolady. Masę nalewamy do wysokości 2/3 formy. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.
"Na słodko i na słono": babeczki czekoladowo-kawowe z kremem i lukrem 2
Przygotowujemy krem: mieszamy serek mascarpone oraz śmietanę 30%, po czym przekładamy tak uzyskaną masę do rękawa cukierniczego. Wkładamy do lodówki.
Pryzgotowujemy lukier: wlewamy kawę do miski, stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszkając. Naszym celem jest uzyskanie jednolitej konsystencji.
"Na słodko i na słono": babeczki czekoladowo-kawowe z kremem i lukrem 3
Wyciągnięte z piekarnika babeczki nasączamy kawą. Po czym pokrywamy babeczki kremem lub lukrem kawowym. Całość możemy posypać kakao.