SKŁADNIKI:
żeberka – 1 kg
mocna kawa – 2/3 szklanki
miód – 2 łyżki
passata – 2 łyżki
cynamon – 1 łyżeczka
ostra papryka – 1 łyżeczka
słodka papryka – 1 łyżeczka
sól – 1/3 łyżeczki
oliwa z oliwek – 1 łyżka
sos sojowy – 2 łyżki
czosnek – 2 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy żeberka na mniejsze kawałki, tak żeby w każdym znajdowała się jedna, a maksymalnie 2 kości. Pokrojone mięso przerzucamy do naczynia, w którym później będziemy je marynować. Oprószamy je solą oraz pieprzem, po czym mieszamy.
Przygotowujemy marynatę: do naczynia wlewamy ostudzoną kawę, a później wkładamy 2 łyżki miodu i 2 łyżki passaty; na koniec wsypujemy przyprawy – cynamon, sól ostrą paprykę oraz słodką paprykę. Wszystko zalewamy oliwą i sosem sojowym, a na koniec dodajemy czosnek.
Zalewamy żeberka marynatą, po czym na kilka godzin wstawiamy je do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, odlewamy trochę marynaty. Żeberka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, będziemy je piec około 30 minut – na początku pod przykryciem, a w połowie pieczenia je odkryjemy.
Na słodko i na słono: żeberka marynowane w kawie
Żeberka możemy podać np. z ogórkami kiszonymi.