"Pascal po francusku": przepisy z Nicei

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:

1 sałata masłowa1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki1 mała zielona papryka pokrojona w paseczki1 pomidor pokrojony w ósemki6 filetów anchois8 – 12 nicejskich lub czarnych oliwektuńczyk z puszki1 czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki1 jajko na twardo pokrojenie w ćwiartkisuszony rozmarynczerwony ocet winnyoliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony pieprznatka pietruszki

Przygotowanie:

Najpierw zrób winegret rozmarynowy.Do miski wsyp szczyptę suszonego rozmarynu, świeżo zmielonej soli morskiej oraz świeżo zmielony pieprz. Dolej 2 łyżki czerwonego octu winnego. Wymieszaj wszystko.Cały czas mieszając, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek.Na dno miski ułóż liście sałaty.Na sałacie połóż pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, kawałki pomidora, oliwki.Następnie dodaj tuńczyka, krusząc go najpierw między palcami.Talarki z czerwonej cebuli rozdziel, aby uzyskać krążki. Ułóż je razem z pozostałą papryką i pomidorem.Z filetów anchois zrób na wierzchu dekoracyjną gwiazdkę.Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajka oraz liśćmi natki pietruszki.Wszystko polej rozmarynowym winegretem.Sałatka gotowa.

Bon Appetit!

RADY:Z sałaty masłowej najlepiej użyj jej środka - serca. Liście są w tej części jędrne i chrupiące.Liście z serca sałaty umyj w lodowatej wodzie. Wtedy zachowają swoją chrupkość.Jeśli nie masz wirówki do sałaty, zrób ją z lnianej ściereczki. Połóż umyte liście na ściereczce. Złącz wszystkie cztery rogi razem. Powstałym tobołkiem kręć mocno.Jeśli chcesz ugotować jajko na twardo, włóż je do zimnej wody i od momentu zagotowania dolicz jeszcze 4 – 5 minut. W ten sposób skorupka jajka nie pęknie podczas gotowania.Szypułkę w pomidorze usuwaj najlepiej za pomocą niedużego, krótkiego noża. Pamiętaj, żeby pomidor leżał stabilnie na desce. W ten sposób się nie skaleczysz.Pamiętaj, żeby nie mieszać sałatki nicejskiej przed podaniem. Robi to dopiero osoba, której ją podajesz.

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska

Tian - zapiekanka warzywna

Dla 4 osóbCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 35 – 40 minut

Składniki:1 bakłażan pokrojony w talarki1 zielona cukinia pokrojona w talarki1 żółta cukinia pokrojona w talarki2 nieduże cebule pokrojone w talarki2 duże pomidory pokrojone w półplasterki1 ząbek czosnkubułka tartaoliwa z oliwek1 łyżka świeżego, posiekanego tymiankuliście laurowesól morskaświeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Zanim zaczniesz przygotowywać tian, koniecznie nastaw piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem.Obranym ząbkiem czosnku natrzyj całą żaroodporną formę do zapiekanki.Wlej do naczynia odrobinę oliwy z oliwek i wysmaruj nią dno i ścianki.Wszystkie pokrojone warzywa włóż do formy do zapiekania. Plastry układaj pionowo, w rzędach, co parę kawałków zmieniając rodzaj warzywa.Między warzywa włóż 6 – 8 liści laurowych.Posiekany tymianek zmieszaj z dwoma łyżkami tartej bułki, szczyptą soli morskiej i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.Polej warzywa oliwą z oliwek.Wszystko posyp mieszanką przypraw i tartej bułki.Wstaw tian do nagrzanego wcześniej piekarnika, ale wyłącz go.Tian piecz przez 35 – 40 minut.Tian prowansalski jest świetnym dodatkiem do mięsa i ryb, ale też jest bardzo smacznym daniem głównym dla wegetarian.

Bon Appetit!

RADY:Pamiętaj, że najłatwiej pokroisz pomidora nie naciskając mocno nożem, a przesuwając ostrzem, jakbyś piłował piłą.Pokrój wszystkie warzywa w plastry tej samej grubości – około 5mm. Wtedy zapiekanka będzie równomiernie upieczona.Jeśli bakłażan jest dużo grubszy z jednej strony, zamiast talarków, pokrój tą część w półplasterki.Możesz przechylić naczynie i oprzeć jego jeden koniec wyżej tak, aby podczas układania warzyw plastry w rzędach nie przewracały się.Ze świeżego tymianku korzystaj tylko z liści i kwiatów. Łodyga jest za twarda.

Tian
Tian
podziel się:

Pozostałe wiadomości