SKŁADNIKI:
Naleśniki:
mąką pszenna - 1 szklanka
jajka - 3 szt.
mleko - 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Sałatka:
miks sałat do porwania
parmezan
kolorowe pomidorki - garść
maliny - garść
czerwona cebula/cebula dymka
oliwa - 3 łyżki
ocet balsamiczny - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
musztarda - ½ łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta naleśnikowego połącz ze sobą mikserem do uzyskania gładkiej i lekko lejącej się konsystencji. Tak przygotowane ciasto przelej do butelki z dozownikiem/po keczupie/po napoju z lejkiem. Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni rozlewając je przy pomocy dozownika w ażurowe wzorki ale tak aby na siebie nachodziły. Kiedy ciasto będzie ścięte przewróć naleśnik na drugą stronę.
Patenciary: ażurowe naleśniki z sałatką
Sałaty umyj i porwij na mniejsze kawałki. Parmezan pokrój w słupki/wiórki. Pomidorki przekrój na pół a cebulkę pokrój w cienkie plasterki.
W misce wymieszaj ocet balsamiczny z musztardą i miodem. Dodaj oliwę cały czas mieszając. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Sałatę wymieszaj z parmezanem i pomidorkami. Dodaj cebulkę a na końcu maliny. Na ażurowe naleśniki nałóż porcję sałatki. Dodaj dressing i całość zwiń w zgrabny rożek.