"Patenciary": ażurowe naleśniki z sałatką

Patenciary: ażurowe naleśniki z sałatką
"Patenciary": ażurowe naleśniki
Tematem 1. odcinka nowego sezonu programu "Patenciary" były placki w przeróżnych odmianach. Daria Ładocha pokazała nam swój przepis na lekkie ażurowe naleśniki, w środku których umieściła pyszną i zdrową sałatkę.

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

mąką pszenna - 1 szklanka

jajka - 3 szt.

mleko - 1 szklanka

sól i pieprz do smaku

opcjonalnie proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Sałatka:

miks sałat do porwania

parmezan

kolorowe pomidorki - garść

maliny - garść

czerwona cebula/cebula dymka

oliwa - 3 łyżki

ocet balsamiczny - 1 łyżka

miód - 1 łyżeczka

musztarda - ½ łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta naleśnikowego połącz ze sobą mikserem do uzyskania gładkiej i lekko lejącej się konsystencji. Tak przygotowane ciasto przelej do butelki z dozownikiem/po keczupie/po napoju z lejkiem. Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni rozlewając je przy pomocy dozownika w ażurowe wzorki ale tak aby na siebie nachodziły. Kiedy ciasto będzie ścięte przewróć naleśnik na drugą stronę.

Patenciary: ażurowe naleśniki z sałatką

Patenciary: ażurowe naleśniki z sałatką

Sałaty umyj i porwij na mniejsze kawałki. Parmezan pokrój w słupki/wiórki. Pomidorki przekrój na pół a cebulkę pokrój w cienkie plasterki.

W misce wymieszaj ocet balsamiczny z musztardą i miodem. Dodaj oliwę cały czas mieszając. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Sałatę wymieszaj z parmezanem i pomidorkami. Dodaj cebulkę a na końcu maliny. Na ażurowe naleśniki nałóż porcję sałatki. Dodaj dressing i całość zwiń w zgrabny rożek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości