Jesienią na antenę TVN Style powracają "Patenciary". Daria Ładocha oraz jej córki: Laura oraz Mania pokażą mnóstwo nowych przepisów oraz kuchennych sztuczek, które ułatwią gotowanie. Niestety przed nami jeszcze kilka tygodni oczekiwania, dlaczego więc nie osłodzić ich sobie pysznym brownie z kremem z białej czekolady?
składniki:
masło
czekolada
biała czekolada
jajka
cukier
mąka pszenna
ekstrakt waniliowy
śmietana-kremówka
maliny
przygotowanie:
czekoladowe ciasto: Masło rozpuszczamy w rondelku, po czym ściągamy je na chwilę z ognia. Wrzucamy połowę połamanej wcześniej na kawałki czekolady i ponownie gotując mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji. Gdy już ją mamy, ściągamy z ognia. Ubijamy jajka z cukrem i później dodajemy do nich przestudzoną czekoladę, przesianą mąkę pszenną oraz odrobinę ekstraktu waniliowego. Całość mieszamy, by uzyskać jednolite ciasto. Tak przygotowaną masę czekoladową przekładamy do formy i wyrównujemy z wierzchu. Pozostałą część czekolady siekamy i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy przez około 35 minut.
ganasz, czyli czekoladowo-śmietanowa masa: W garnku podgrzewamy śmietankę-kremówkę, zestawiamy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy podgrzewając, a po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy do ostudzenia. Później zalewamy nasze czekoladowe ciasto.
Maliny przecieramy przez sitko i uzyskaną w ten sposób ciecz i za pomocą strzykawki dekorujemy nimi nasze brownie. W równych odstępach robimy kropki, po których potem rysujemy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Całość wstawiamy do lodówki.