SKŁADNIKI:
czerwona kapusta - 1/2 główkiziemniaki ugotowane - 500g (albo mniej żeby były bardziej kapuściane)
cebula - 1 szt.jajko - 1 szt.bułka tarta - 2 łyżki + do panierowania.czosnek - 2 ząbkichili - 1⁄2 szt.sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz papryczkę chili wg. uznania. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz. Ugotowaną kapustę posiekaj bardzo drobno i dodaj do ziemniaków razem ze smażoną cebulą. Wbij jajko oraz wsyp bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kotlety (jeśli będzie za luźna dodaj więcej bułki tartej). Tak przygotowane kotlety panieruj w bułce tartej i odstaw (najlepiej na 30 min. do lodówki). Kotlety smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Można podać w bułce jak burgera z mayo z tahiną.