"Patenciary": chrupiące kalafiorki

Patenciary: chrupiące kalafiorki
Patenciary: chrupiące kalafiory
Szybki i pożywny obiad wcale nie musi oznaczać mięsa. W 5. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" Daria Ładocha pokazała swój patent na pyszne danie z kalafiora.

SKŁADNIKI:

duży kalafior

sos chili 1/3 szkl.

jajka 3 szt.

bułka tarta 1 szkl.

mąka pszenna 1⁄2 szkl.

kurkuma 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

pieprz kajeński 1⁄2 łyżeczki

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior podziel na mniejsze różyczki. W osobnej misce wymieszaj sos chili z jajkami i dokładnie roztrzep. Mąkę pszenną wymieszaj z kurkumą, solą i pieprzem kajeńskim. Kalafior dokładnie obtocz w mące a jej nadmiar strzepnij – można do tego wykorzystać np. Durszlak. Następnie kalafior wrzuć do miski z jajkami i dokładnie wymieszaj. Pojedyncze różyczki dokładnie panieruj w bułce tartej. Usmaż na głębokim tłuszczu lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut aż będą złociste.

podziel się:

Pozostałe wiadomości