SKŁADNIKI:
duży kalafior
sos chili 1/3 szkl.
jajka 3 szt.
bułka tarta 1 szkl.
mąka pszenna 1⁄2 szkl.
kurkuma 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz kajeński 1⁄2 łyżeczki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior podziel na mniejsze różyczki. W osobnej misce wymieszaj sos chili z jajkami i dokładnie roztrzep. Mąkę pszenną wymieszaj z kurkumą, solą i pieprzem kajeńskim. Kalafior dokładnie obtocz w mące a jej nadmiar strzepnij – można do tego wykorzystać np. Durszlak. Następnie kalafior wrzuć do miski z jajkami i dokładnie wymieszaj. Pojedyncze różyczki dokładnie panieruj w bułce tartej. Usmaż na głębokim tłuszczu lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut aż będą złociste.
podziel się: