"Patenciary": cynamonowy słodki chlebek do rwania

"Patenciary": cynamonowy słodki chlebek do rwania
"Patenciary": cynamonowy słodki chlebek do rwania
W 2. odcinku programu "Patenciary" Daria Ładocha pokazała przepis na słodki drożdżowy chlebek cynamonowy w formie kulek do odrywania.

Składniki:

Mąka pszenna 500 g

Masło 50 g

Drożdże suszone 1opakowanie

Mleko ciepłe 1 i 1/3 szkl.

Cukier drobny 2 łyżki

Sól 1 płaska łyżeczka

Cukier drobny brązowy lub biały 1 szkl.

Cynamon 2 łyżki

Masło 100 g

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ciepłe mleko z 2 łyżkami cukru i drożdżami. Odstaw na chwilę. Dodaj mąkę, roztopione masło, sól i całość dokładnie wyrób. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. W tym czasie rozpuść pozostałe masło a cukier wymieszaj z cynamonem. Z ciasta formuj kulki (trochę mniejsze niż piłeczki ping pongowe). Kuliki następnie obtaczaj w maśle oraz mieszance cukru i cynamonu. Całość ułóż luźno w doniczce lub naczyniu do pieczenia i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 min.

podziel się:

Pozostałe wiadomości