Składniki:
Mąka pszenna 500 g
Masło 50 g
Drożdże suszone 1opakowanie
Mleko ciepłe 1 i 1/3 szkl.
Cukier drobny 2 łyżki
Sól 1 płaska łyżeczka
Cukier drobny brązowy lub biały 1 szkl.
Cynamon 2 łyżki
Masło 100 g
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ciepłe mleko z 2 łyżkami cukru i drożdżami. Odstaw na chwilę. Dodaj mąkę, roztopione masło, sól i całość dokładnie wyrób. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. W tym czasie rozpuść pozostałe masło a cukier wymieszaj z cynamonem. Z ciasta formuj kulki (trochę mniejsze niż piłeczki ping pongowe). Kuliki następnie obtaczaj w maśle oraz mieszance cukru i cynamonu. Całość ułóż luźno w doniczce lub naczyniu do pieczenia i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 min.