"Patenciary": dutch baby, czyli słodki placek z piekarnika

Patenciary: dutch baby
Patenciary: słodki placek z piekarnika
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Od słodkiego placka z owocami przepisu Darii Ładochy. W 1. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" nasza mistrzyni kuchni pokazała swój sposób na przygotowanie "dutch baby".

SKŁADNIKI:

3 jajka

mleko - 3/4 szklanki

mąka pszenna - 3/4 szklanki

wanilia

masło klarowane do smażenia

owoce : brzoskwinie, banany, borówki, maliny, borówki, truskawki, śliwki, jabłka, gruszki

PRZYGOTOWANIE:

Osobno ubij białka i żółtka z cukrem. Do żółtek dodaj mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Masę połącz z ubitymi na sztywno białkami i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnie z masłem (może być żeliwna) oraz rozgrzej piekarnik do 200°C. Na patelnię wlej solidną porcję ciasta, a następnie dodaj szybko owoce. Całość wstaw do piekarnika i piecz ok 15-20 min. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumieniło zmniejsz po 10 min. temperaturę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości