SKŁADNIKI:
ciasto:
ziemniaki ugotowane i wystudzone - 1 kg
jajka - 2 sztuki
mąką ziemniaczana - 1,5 szklanki
sól do smaku
farsz:
wołowina z rosołu (np. pręga wołowa/mostek) - ok. 500 g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 2 ząbki
natka pietruszki - garść
jajka - 3 sztuki
sól i pieprz do smaku
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotuj na twardo. Mięso ugotuj w wodzie lub rosole (świetny pomysł na wykorzystanie „resztek”). Cebulkę i czosnek posiekaj. Cebulę obsmaż na oliwie aż zmięknie i się lekko zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Ugotowane jajka, mięso oraz cebulę zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
Ziemniaki ugotowane wcześniej i wystudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, sól oraz mąkę ziemniaczaną i wyrób szybko jednolite ciasto.
Z ciasta formuj niewielki placek na środku którego umieść farsz. Całość zwiń prawi jak pieróg i uformuj kotlet. Kotlety smażymy na średnio rozgrzanej patelni na maśle aż będą zwarte i rumiane z obu stron.