SKŁADNIKI:
ziemniaki na frytki duże 500g
miód 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
papryka słodka ½ łyżeczki
czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka
sezam 2 łyżki
tymianek suszony ½ łyżeczki
sól
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj ze sobą: oliwę, miód, ocet, paprykę, czosnek, tymianek oraz sól.
Ziemniaki pokrój na frytki używając np. Krajacza do jabłek. Pokrojone ziemniaki wsyp do miski z oliwą przyprawową i dokładnie wymieszaj tak aby każda frytka była dokładnie pokryta oliwą. Pod koniec dosyp sezam i również delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190*C na około 30 min.
podziel się: