SKŁADNIKI:
ziemniaki mączyste 1kg
mąka pszenna 1/2 szkl.
jajko 3 szt.
cebula 1 szt.
sól i pieprz do smaku
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie)
masło klarowane/oliwa do smażenia/pieczenia
wędzony łosoś plastry do podania
kwaśna śmietana
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Ziemniaki obierz zetrzyj na tarce (drobnej lub średniej). Dokładnie odciśnij z wody i wrzuć do miski. Dodaj jajka, cebulkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
Gofrownice przed smażeniem posmaruj masłem klarowynym. Wlej porcję ciasta i smaż aż ziemniaki zrobią się rumiane i chrupiące ok 5 min.
Gofry podawaj z ulubionymi składnikami np. łosoś, śmietana, szczypiorek/koperek, jajka etc.