"Patenciary": jadalne pingwinki z mozzarelli, marchewki i oliwek

"Patenciary": jadalne pingwinki z mozzarelli, marchewki i oliwek
Twój niejadek znów kręci nosem i nie chce jeść warzyw? Spróbuj sposobu Manii i Laury, córek Darii Ładochy, które w programie „Patenciary” pokazały, jak stworzyć jadalne pingwinki.

Podobno jemy oczami, dlatego dobrym sposobem na poradzenie sobie z niejadkiem wydaje się być tworzenie potraw o niezwykłych kształtach oraz kolorach. Każda z nas ma swoje sposoby na nieoczywiste kształty popularnych dań czy przekąsek. Pomysłów nie brak także Darii Ładosze, ale ta mistrzyni kuchni w programie „Patenciary” bez przerwy udowadnia, że jej kuchenna fantazja nie zna granic. Zresztą ponownie przekonacie się o tym jesienią na antenie TVN Style, bo już potwierdzono nagrania kolejnego sezonu tego kulinarnego formatu.

Tak jak poprzednio towarzyszyć będą jej córki: Mania oraz Laura. Dziewczynki, podobnie jak mama, również są bardzo pomysłowe. Udowadniają, że w prosty sposób i bez pomocy rodziców można stworzyć pyszne i piękne dania, które przypadną do gustu każdemu niejadkowi. Takie jak te bardzo efektowne jadalne pingwinki, które powstały z zaledwie kilku składników.

składniki:

mozzarella

marchewka

oliwki

przygotowanie:

Ugotowaną marchewkę kroimy na plasterki, po czym wycinamy z niej trójkąt. W środek pozostałej części plasterka wbijamy wykałaczkę, na której umieszczamy kulkę mozzarelli. Oliwkę dzielimy na pół, później umieszczamy jedną całą oliwkę na wykałaczce, a nasze przygotowane wcześniej połówki ołówek kładziemy pod spód, tak aby powstały skrzydełka. Na koniec w dziurkę całej oliwki wkładamy trójkątny kawałek marchewki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości