SKŁADNIKI:
jajka 8 szt.
sól i pieprz do smaku
oregano szczypta
czosnek 1 ząbek
parmezan tarty ½ szkl.
czerwona cebula 1 szt.
pomidorki koktajlowe garść
bazylia garść
mozarella kulka lub tarta 1 szkl.
oliwa z oliwek
szczypiorek/dymka
opcjonalnie: chrupiący bekon na górę, szynka lub salami.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę oregano, posiekany/rozgnieciony ząbek czosnku, tarty parmezan oraz sól i pieprz. Całość dokładnie rozbij widelcem lub trzepaczką, tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
Pomidorki przekrój na połowę. Mozarellę porwij na mniejsze kawałki lub zetrzyj. Szczypiorek posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i zrumień ją na patelni aż stanie się miękka i słodka.
Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej oliwę. Wlej na nią jajka i smaż aż omlet się zetnie co najmniej w połowie. Przewróć go na drugą stronę i zmniejsz moc grzania do minimum. Na ciepłą stronę omletu połóż połowę sera. Dodaj smażoną cebulę, pomidorki koktajlowe oraz bazylię. Można dodać również uprażony boczek lub inną wędlinę. Całość posyp pozostałym serem i przykryj pokrywką. Smaż aż ser się rozpuści. Gotową „pizze” skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem oraz posiekanym szczypiorem.