SKŁADNIKI:
maślanka ½ szkl.
cukier drobny 3 łyżki
mąka pszenna 1 szkl.
żółtko 1 szt.
białka jaja 3 szt.
masło 2 łyżki
szczypta soli
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj maślankę z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Kiedy białka się lekko zapienią dodaj cukier i ubijaj dalej.
Do maślanki dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj 1/3 białek i delikatnie wymieszaj. Kiedy masa się połączy dodaj kolejną porcję i delikatnie wymieszaj.
Przy pomocy łyżki do lodów nakładaj porcje ciasta na lekko rozgrzaną patelnię i smaż placki aż spód się lekko zarumieni. Po tym czasie delikatnie przewróć naleśniki na druga stronę. Patelnię przykryj i smaż dalej ok. 3 minut.