"Patenciary": kanapki na bakier

Patenciary: kanapki na bakier
Patenciary: kanapki na bakier
Kanapki na bakier, czyli kanapki na odwrót to sposób Darii Ładochy na to, by dzieci jadły kanapki z dużą ilością warzyw.

Składniki:

Ogórki długie (ale krótkie) 4szt (zamiast ogórka może być grillowana cukinia, kapusta coolwrap, sałata z dużymi liśćmi, sałata rzymska, bakłażan grillowany)

Ser żółty 6-8 plastrów

Szynka 6-8 plastrów lub ugotowana pierś z kurczaka x2 w plastrach lub pieczony bekon

Serek kremowy 1 op

Plasterki rzodkiewki

Pomidory 2 szt

Czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry

Sałata karbowana lub dębowa

Chleb żytni dobrej jakości

Masło rozpuszczone

Ząbek czosnku

Natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Parmezan

Pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie:

Chleb (bez skórki) pokrój w długie paski. Rozpuszczone masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Kawałki chleba przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Powstałym tłuszczem obficie posmaruj pieczywo. Posyp pestkami oraz tartym parmezanem a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 5-10 min.

Ogórki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne. Dopraw solą i pieprzem a następnie posmaruj kremowym serkiem. Ułóż plasterki mięsa oraz pomidorki. Na środku ogórka połóż upieczony chleb a następnie przykryj go pozostałymi składnikami. Całość szczelnie przykryj pozostałą połówką ogórka. Dodatkowo możesz całość spiąć wykałaczkami, aby kanapka się nie otworzyła i dodać majonez lub musztardę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości