"Patenciary": prawdziwa specjalność szefowej kuchni - Ziemniory Patenciory

Patenciary: Ziemniory Patenciory
"Patenciary": prawdziwa specjalność szefowej kuchni - Ziemniory Patenciory
Z Darią Ładochą nie ma nudy! W specjalnym odcinku programu "Patenciary" pokazała swój pomysł na pyszne ziemniaki. Jej córki: Laura oraz Matylda mówią na nie "Ziemniory Patenciory".

Po poprzednich spotkaniach z Darią Ładochą chyba nikogo nie musimy przekonywać, że gotowanie i jedzenie nie muszą być nudne. Nudne nie muszą być także ziemniaki. Nasza mistrzyni kuchni ma na nie swój sposób. Wraz z córkami mówi na to danie „Ziemniory Patenciory”, choć szerzej znane jest jako kartofle Hasselback. Ta nazwa pochodzi od nazwy szwedzkiej restauracji, w której powstały.

Ale nie trzeba mieć wcale gastronomicznego wykształcenia, by je przyrządzić. W specjalnym odcinku programu "Patenciary" Daria Ładocha pokazała swój prosty sposób na szybkie przyrządzenie tych pieczonych ziemniaków. Przy okazji podzieliła się także swoim przepisem na autorską mieszankę przypraw. Ta kobieta ma mnóstwo patentów na gotowanie, o czym zresztą będziecie mogły przekonać się w nowym sezonie formatu "Patenciary". Daria Ładocha oraz jej córki Laura i Matylda wrócą na naszą antenę już w niedzielę 13 września.

Składniki:

autorski miks przypraw Darii Ładochy:

suszona sproszkowana papryka

tymianek

granulowany czosnek

rozmaryn

natka

sól

"Ziemniory Patenciory":

ziemniaki

oliwa

Przygotowanie:

Autorski miks przypraw Darii Ładochy: Do moździerza wrzucamy: suszoną sproszkowaną paprykę, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek, suszoną natkę i sól. Przyprawę ucieramy tak, by smaki się połączyły.

Ziemniaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków tworząc pewien rodzaj rusztowania. Nacinamy kartofla tylko z jednej strony. Na koniec wyciągamy patyczki. Ziemniaka skrapiamy oliwa i masujemy. Posypujemy wcześniej przygotowaną przyprawą i dokładnie wmasowujemy. Ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 50 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości