"Patenciary": kolorowa, ziemniaczana tarta odwrócona

Patenciary: kolorowa, ziemniaczana tarta odwrócona
Patenciary: kolorowa, ziemniaczana tarta odwrócona
Takiej tarty jeszcze nie widzieliście! W 3. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" Daria Ładocha pokazała swój przepis na kolorową, ziemniaczaną tartę odwróconą. Z naszą prowadzącą nawet z pozoru zwykłe kartoflane danie wygląda i smakuje jak elegancja i luksusowa potrawa!

SKŁADNIKI:

ciasto francuskie lub kruche gotowe

ziemniaki filetowe kilka szt.

ziemniaki drobne np. Francuskie kila szt.

ziemniaki bataty małe i wąskie 3szt Można (zastąpić marchewką dla koloru)

masło klarowane do smażenia

pomidorki koktajlowe garść (kolorowe)

świeży tymianek

czosnek 2-3 ząbki

cebula 2szt

ser bursztyn kawałek do starcia lub gruyere

sól i pieprz do smaku

zimne masło

PRZYGOTOWANIE:

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pomidorki skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki umyj i obierz wg. Potrzeby. Z ziemniaków obetnij węższe części spodu i góry. Jeśli są zbyt długie potnij je na podobnej wysokości kawałki ok 2-3cm. Rozgrzej masło na patelni i ułóż na nim ziemniaki. Ziemniaki smaż na średniej mocy aż do delikatnego zrumienienia. Smaż ok 5 min na małym ogniu. Po tym czasie ziemniaki obróć i podlej ½ szkl. Wody. Przykryj i duś ok 10 min.

Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Na oliwie obsmaż cebulę. Kiedy będzie miękka i rumiana dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż kilka cienkich plasterków masła. Dodaj kilka gałązek tymianku. Na całej powierzchni tortownicy ułóż ziemniaki różnokolorowe tak aby szczelnie wypełniały całą powierzchnie. Górę ziemniaków dopraw solą i pieprzem oraz zetrzyj ser. Dodaj upieczone pomidorki koktajlowe oraz smażoną cebulę. Całość możesz doprawić dodatkowo oraz posypać odrobiną tymianku.

Tatrę przykryj dokładnie ciastem a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200*C (w zależności od rodzaju ciasta). Piecz ok 25-30 min aż ciasto będzie ładnie zrumienione.

podziel się:

Pozostałe wiadomości