SKŁADNIKI:
ciasto francuskie lub kruche gotowe
ziemniaki filetowe kilka szt.
ziemniaki drobne np. Francuskie kila szt.
ziemniaki bataty małe i wąskie 3szt Można (zastąpić marchewką dla koloru)
masło klarowane do smażenia
pomidorki koktajlowe garść (kolorowe)
świeży tymianek
czosnek 2-3 ząbki
cebula 2szt
ser bursztyn kawałek do starcia lub gruyere
sól i pieprz do smaku
zimne masło
PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pomidorki skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki umyj i obierz wg. Potrzeby. Z ziemniaków obetnij węższe części spodu i góry. Jeśli są zbyt długie potnij je na podobnej wysokości kawałki ok 2-3cm. Rozgrzej masło na patelni i ułóż na nim ziemniaki. Ziemniaki smaż na średniej mocy aż do delikatnego zrumienienia. Smaż ok 5 min na małym ogniu. Po tym czasie ziemniaki obróć i podlej ½ szkl. Wody. Przykryj i duś ok 10 min.
Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Na oliwie obsmaż cebulę. Kiedy będzie miękka i rumiana dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż kilka cienkich plasterków masła. Dodaj kilka gałązek tymianku. Na całej powierzchni tortownicy ułóż ziemniaki różnokolorowe tak aby szczelnie wypełniały całą powierzchnie. Górę ziemniaków dopraw solą i pieprzem oraz zetrzyj ser. Dodaj upieczone pomidorki koktajlowe oraz smażoną cebulę. Całość możesz doprawić dodatkowo oraz posypać odrobiną tymianku.
Tatrę przykryj dokładnie ciastem a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200*C (w zależności od rodzaju ciasta). Piecz ok 25-30 min aż ciasto będzie ładnie zrumienione.