SKŁADNIKI:
filet z indyka - 800 g
jajka - 3 szt.
mąka pszenna - 1 szklanka
żółta panierka: nachos 1⁄2 opakowania, kurkuma
panierka z parmezanem: bułka tarta - 1 szklanka, parmezan tarty - 1⁄2 szklanki, suszone pomidory bez zalewy - garść
zielona panierka: bułka tarta - 1 szklanka, natka pietruszki – garść, pistacje zielone – garść, bazylia świeża – garść, czosnek - 1-2 ząbki
ziemniaki 1 kg
masło 100 g
mleko 1/3 szklanki
szpinak - 250 g
burak ugotowany/pieczony - 1 szt. średniej wielkości
dynia upieczona - ok. 400g
parmezan - 1⁄2 szklanki
gałka muszkatołowa - szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Indyka pokrój na nieduże kotleciki. Mięso możesz delikatnie rozbić tłuczkiem. Dopraw je solą i pieprzem.
Do malaksera wsyp nachos i zmiksuj je na proszek/bułkę tartą. Okruszki przesyp do miseczki, dodaj kurkumę i całość dokładnie wymieszaj.
Bułkę tartą wsyp do miseczki. Dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. (Można pokazać jak wziąć suche bułki i je zmiksować w malakserze razem z serem). Suszone pomidory wsyp do młynka do kawy (elektrycznego) i zmiel na proszek. Dodaj do parmezanu z bułką.
Do malaksera włóż pistacje, listki bazylii oraz natki pietruszki. Dodaj z grubsza posiekany czosnek i całość zmiksuj. Dodaj bułkę tartą i zmiksuj panierkę raz jeszcze.
W misce rozkłóć jajka. Kawałki indyka obtocz w mące pszennej, a następnie w jajku. Pokryte jajkiem kotlety panieruj w wybranej panierce. Tak przygotowane ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20-30 min., aż panierka się zarumieni i stanie się chrupiąca.