Jednym z celów, który przyświęcał twórcom programu „Patenciary” było pokazanie, że wspólne gotowanie z dziećmi może być świetną zabawą. W tym kulinarnym formacie Darii Ładosze towarzyszyły bowiem córki: Laura oraz Mania. Ciekawe świata oraz smaków dziewczynki nie tylko pomagały mamie w najprostszych kuchennych czynnościach, ale niektóre potrawy tworzyły całkiem same. Najchętniej – jak to dzieci – oczywiście słodycze. Udowadniały, że nie tylko jedzenie, ale także ich tworzenie jest ogromną frajdą i wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Tak było na przykład w kontekście owocowych żelków. Te zrobione własnoręcznie okazały się pyszne, zwłaszcza że dziewczynki miały wpływ na ich smaki, i znacznie zdrowsze od tych, które można znaleźć w marketach. Warto więc skorzystać z tego prostego przepisu i w ten sposób spędzić z naszymi dziećmi ten wakacyjny dzień. Zachęćmy je do gotowania, zwłaszcza że jesienią rusza kolejny sezon „Patenciar”!
składniki:
sok owocowy
żelatyna
miód
przygotowanie:
Sok owocowy wlewamy do garnka, dodajemy żelatynę oraz miód. Gotujemy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Przelewamy tak przygotowaną mieszaninę najpierw dzbanka, później do form. Formy wkładamy do lodówki lub zamrażarki.