"Patenciary”: lekkie i puszyste cynamonowe bułeczki

"Patenciary”: lekkie i puszyste cynamonowe bułeczki
Sok z buraka w przepisie na cynamonowe bułeczki może dziwić, ale właśnie tutaj tkwi sekret przepisu Darii Ładochy. W programie "Patenciary" pokazała jak sprawić, by ten słodki smakołyk był lekki oraz puszysty.

Daria Ładocha nie narzeka na brak kreatywności w kuchni. Niektóre z jej pomysłów mogą brzmieć nieco szalenie i bardzo niedorzecznie, ale wcale takie nie są. Przepisy, które prezentowała w poprzednich sezonach programu "Patenciary", takie jak ten na cynamonowe bułeczki, mogą zaskakiwać, ale przynoszą też zaskakujące efekty. Gotowanie z tą mistrzynią kuchni staje się łatwe, szybkie i bardzo efektowne. Nie inaczej będzie jesienią. Nowe odcinki, a w nich pyszne przepisy oraz sprytne sztuczki już za kilka miesięcy. A w między czasie zachęcamy do spróbowania tych z poprzednich sezonów, na przykład na cynamonowe bułeczki.

składniki:

mleko

drożdże instant

brązowy cukier

mąka

sól

jajka

sok z buraka

masło

cukier

cynamon

przygotowanie:

Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami instant i brązowym cukrem. Do tak przygotowanej mieszaniny dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, jajko oraz sok z buraka. Całość ponownie mieszamy drewnianymi pałeczkami, później wyrabiamy ciasto dłońmi. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Potem posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wcześniej wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon, po czym tniemy je na kawałki i robimy delikatne wgłębienia w środku. Na koniec smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości