"Patenciary": naleśniki - kwiatki

Patenciary: naleśniki - kwiatki
Patenciary: naleśniki - kwiatki
W kuchni Patenciar nie ma zwykłych i nudnych dań. Tutaj nawet najprostsze naleśniki przybierają efektowne kolory oraz kształty. W 1. odcinku nowego sezonu córki Darii Ładochy: Laura oraz Mania pokazały swój sposób na naleśniki w kształcie kwiatów!

SKŁADNIKI:

3 jajka

1/2 szklanki mleka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka cukru/miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki rozpuszczonego masła

kawałek upieczonej dyni

ugotowany/upieczony burak

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksuj (może będziemy robić x2 wszystko). Podziel ciasto na 2 części. Do jednej części dodaj upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię, a do drugich ugotowanego i pokrojonego buraka. Obie wersje ciasta zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto smażymy na patelni wylewając je dekoracyjnie np. przy pomocy butelki w formie kwiatka, zaczynając od środka ciastem z dynią. Kiedy naleśnik będzie usmażony w połowie wciskamy w jego środek patyczek aby stworzyć z niego „lizak” na patyku. Naleśniki smażymy z obu stron.

podziel się:

Pozostałe wiadomości