Kolejne odcinki programu "Patenciary" nie były długie, a mimo to jego prowadząca Daria Ładocha w każdym z nich zdołała pokazać wiele pysznych i prostych przepisów. Między słowami i kolejnymi daniami przemycała także swoje sprytne sztuczki. Nie brakowało ich m.in. w przepisie na pikantne krewetki z aromatycznym ryżem. W kilka minut mogliśmy się dowiedzieć, jak przygotować pełen smaku ryż oraz jak najszybciej oczyścić krewetki z ich niejadalnego jelita. Wystarczy jedna wykałaczka!
Składniki
aromatyczny ryż:
kurkuma
gwiazdy anyżu
laska cynamonu
5 goździków
woda
ryż
pikantne krewetki:
krewetki
świeży imbir
papryczki chili
masło
kolendra
sól
Przygotowanie:
Aromatyczny ryż: Do wody dodajemy kurkumę, gwiazdy anyżu, laskę cynamonu oraz 5 goździków. Mieszamy. Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym płynem w proporcjach: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki płynu. Wszystko szczelnie przykrywamy papierem do pieczenia, a później także folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika.
Pikantne krewetki: Za pomocą wykałaczki oczyszczamy krewetki - wbijamy wykałaczkę pod pancerzyk i w ten sposób wyciągamy niejadalne jelito. Na patelnię wrzucamy masło. Imbir kroimy w paski, siekamy papryczki chili i tak przygotowane przyprawy wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Po chwili dodajemy krewetki, całość solimy. Na koniec posypujemy nasze krewetki świeżą kolendrą oraz sokiem z limonki.
Ryż wyciągamy z piekarnika i delikatnie mieszamy. Krewetki układamy na ryżu i dekorujemy wszystko limonką. Na wierzch sypiemy świeżą kolendrę.