W niedzielę 13 września na naszej antenie premiera nowego sezonu programu "Patenciary", natomiast w ubiegły weekend mogłyście oglądać odcinek specjalny tego formatu. Daria Ładocha pokazała w nim swoje ulubione dania, które przygotowuje na co dzień dla siebie oraz swojej rodziny. Ta zdolna prowadząca i mistrzyni kuchni poradziła, co robić, aby spędzić cały dzień na patencie!
Jej dania są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe, bo pełne warzyw i wartościowych składników. Kolejną zaletą jest łatwe i szybkie przygotowanie. Placki kukurydziane z pasta z groszku jesteście w stanie przygotować w naprawdę krótkim czasie!
Składniki:
Placki kukurydziane:
Ugotowane ziarna kukurydzy
mąka pszenna
proszek do pieczenia
mleko
dwa jajka
sól
twardy ser
szczypiorek
olej rzepakowy
Pasta z groszku:
groszek
ziarna słonecznika
czosnek
sól
pieprz
oliwa z oliwek
limonka
Przygotowanie:
Placki kukurydziane: Do ugotowanych ziaren kukurydzy wsypujemy mąkę pszenną, łyżeczkę proszku do pieczenia, wlewamy mleko i wbijamy dwa jajka. Na koniec posypujemy szczyptą soli i całość mieszamy. Później dodajemy starty na dużych oczkach tarki twardy ser. Mieszamy, na koniec do uzyskanej masy dodajemy pokrojony świeży szczypiorek. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Pasta z groszku: Do naczynia do blendowania wsypujemy groszek, garść słonecznika i czosnek. Wlewamy oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Całość miksujemy.
Placki smarujemy tak przygotowaną pastą. Daria Ładocha proponuje, by stworzyć z nich wieżyczkę, a nadmiar pasty umieścić po boku. Taki sposób podania jest bardzo elegancki i apetyczny.