"Patenciary": placki kukurydziane z pastą z groszku

"Patenciary": placki kukurydziane z pastą z groszku
W odcinku specjalnym programu "Patenciary" Daria Ładocha pokazała dania, które wraz z bliskimi przygotowuje i je na co dzień. Jednym z nich były chrupkie placki kukurydziane z pastą z groszku. Krem sprawdzi się również do kanapek!

W niedzielę 13 września na naszej antenie premiera nowego sezonu programu "Patenciary", natomiast w ubiegły weekend mogłyście oglądać odcinek specjalny tego formatu. Daria Ładocha pokazała w nim swoje ulubione dania, które przygotowuje na co dzień dla siebie oraz swojej rodziny. Ta zdolna prowadząca i mistrzyni kuchni poradziła, co robić, aby spędzić cały dzień na patencie!

Jej dania są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe, bo pełne warzyw i wartościowych składników. Kolejną zaletą jest łatwe i szybkie przygotowanie. Placki kukurydziane z pasta z groszku jesteście w stanie przygotować w naprawdę krótkim czasie!

Składniki:

Placki kukurydziane:

Ugotowane ziarna kukurydzy

mąka pszenna

proszek do pieczenia

mleko

dwa jajka

sól

twardy ser

szczypiorek

olej rzepakowy

Pasta z groszku:

groszek

ziarna słonecznika

czosnek

sól

pieprz

oliwa z oliwek

limonka

Przygotowanie:

Placki kukurydziane: Do ugotowanych ziaren kukurydzy wsypujemy mąkę pszenną, łyżeczkę proszku do pieczenia, wlewamy mleko i wbijamy dwa jajka. Na koniec posypujemy szczyptą soli i całość mieszamy. Później dodajemy starty na dużych oczkach tarki twardy ser. Mieszamy, na koniec do uzyskanej masy dodajemy pokrojony świeży szczypiorek. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Pasta z groszku: Do naczynia do blendowania wsypujemy groszek, garść słonecznika i czosnek. Wlewamy oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Całość miksujemy.

Placki smarujemy tak przygotowaną pastą. Daria Ładocha proponuje, by stworzyć z nich wieżyczkę, a nadmiar pasty umieścić po boku. Taki sposób podania jest bardzo elegancki i apetyczny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości