"Patenciary": polędwica w cieście

Patenciary: polędwica w cieście
Patenciary: polędwica w cieście
Pyszny i bardzo pożywny obiad, który można szybko i łatwo przygotować to nie mit! Daria Ładocha w 5. odcinku pokazała swoje sposoby na dania obiadowe, które można przyrządzić w krótkim czasie. Jednym z nich był jej patent na polędwicę w cieście. To danie jest łatwiejsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać!

SKŁADNIKI:

polędwica wołowa ok 500g

ciasto francuskie

naleśniki usmażone 6 szt.

pieczarki 300g

cebula 1 szt.

musztarda dijon 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

jajko do smarowania

oliwa do smażenia

sól i pieprz do smaku

ziołowa pasta: kolendra garść, natka pietruszki garść, czosnek 2 ząbki, papryczka chili, oliwa z oliwek 1⁄2 szkl., sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Polędwice wołową dopraw solą i pieprzem a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Pieczarki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce. Na odrobinie oliwy przesmaż cebulkę aż zmięknie. Następnie dodaj pie- czarki i smaż ok 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż stracą połowę objętości. Polędwicę posmaruj z każdej strony musztardą. Na dużym kawałku ciasta francuskiego ułóż naleśniki a na nich rozsmaruj pieczarki z cebulą. Na środku ułóż polędwicę z musztardą. Całość zawiń dokładnie w zwarty rulon. Z pozostałego ciasta wytnij dekoracyjnie kawałki ciasta którym udekoruj pieczeń. Całość posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok 25-30 minut w temperaturze 180*C.

Składniki pasty dokładnie posiekaj lub zmiksuj i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości