Składniki:- 1 kg mąki krupczatki,- 6 łyżek siemienia lnianego,- 6 łyżek łuskanego słonecznika,- 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych = 9 czubatych łyżek stołowych,- 3 łyżki sezamu,- 2 łyżki pestek dyni,- 2 łyżki soli,- 4 łyżeczki cukru,- 2 paczki drożdży instant,- 1 litr wody (ja dodaję trochę więcej wody o jakieś 100 ml, aby nie był takiścisły)
Przygotowanie:
Ciasto wyrabia się szybciutko więc mikser jest zbędny. Wszystkie suche składniki razem z drożdżami wsypuje się do miski i miesza łyżką, aby się połączyły. Później wlewa się ciepłą przegotowaną wodę, chwile wyrabia i odstawia się do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po upływie tego czasu jeszcze razchwilkę wyrabia się ciasto i wkłada się do blaszek wyłożonych papierem. Pozostawia się znowu na ok. 40 min. do odpoczynku i wyrośnięcia.
Ja pędzelkiem nawilżam wierzch chleba, możesz dodatkowo posypać go sezamem lub pestkami słonecznika czy dyni jak się lubi. Po upływie tego czasu wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st.na ok. 45-50 min. Ja wstawiam na 2. poziom od dołu, pieczenie góra i dół. Potem od razu wyjmuję chlebki z piekarnika i z foremek.
Można studzić na kratce z piekarnika, dzięki temu skórka jest chrupiąca lub od razu wyjmować z piekarnika i z papieru, to wszystko zależy od tego jak piecze piekarnik.
Wychodzą dwie blaszki keksowe pysznego pełnoziarnistego chleba.
Wskazówki:
Otręby można mieszać lub dodawać tylko jeden rodzaj, a także można dodać żurawinę, orzechy włoskie lub śliwki (ja osobiście jeszcze nie piekłam chleba ze śliwkami, ale z żurawiną i z orzechami jest przepyszny).