Składniki:Majonez dekoracyjnyPieczywo tostowe duże kromki 1 opakowanieTwarożek kremowy 2 opakowaniaSzynka wieprzowa w plastrach dobrej jakości ok. 10 plastrówOgórek zielony 1 sztUpieczone kolorowe papryki po 1 z każdego koloruSzczypiorek 2 pęczki (do środka i do dekoracji)Awokado 2 sztJajka przepiórcze 1 opakowanieJajka 10 sztMusztarda 1 łyżeczkaCebulka dymkaSól i pieprz do smaku
Przygotowanie:Odkrój z pieczywa tostowego brzegi.
Jajka przepiórcze oraz zwykłe ugotuj na twardo. Jajka obierz. Duże posiekaj drobno lub zmiksuj na pastę. Dodaj 3 łyżki majonezu, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulkę dymkę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Dno formy wyłóż folią spożywczą, a następnie ułóż warstwę pieczywa – odkrawając nadmiar. Posmaruj cienką warstwą serka kremowego, a następnie ułóż szynkę. Przykryj kolejną warstwą pieczywa i lekko przygnieć dłonią. Kolejną warstwę posmaruj pastą jajeczną, a na jej wierzchu ułóż ogórka pokrojonego w cienkie plasterki oraz plastry awokado. Całość ponownie przykryj warstwą pieczywa i przygnieć. Następnie ułóż warstwę serka kremowego oraz upieczone kolorowe papryki. Kolejna warstwa to pieczywo. Posmaruj je pozostałą pastą jajeczną a następnie powciskaj w nie ugotowane i obrane jajka przepiórcze. Całość przykryj pieczywem i dokładnie dociśnij, aby wszystkie warstwy były dobrze do siebie przylegające. Tort wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej dłużej). Po tym czasie brzegi tortu udekoruj serkiem kremowym oraz majonezem. Boki tortu obłóż długimi kawałkami szczypiorku a na górze ułóż dekoracyjnie warzywa.