W ostatnich latach panuje moda na awokado. Ten owoc podbił serca i żołądki smakoszy na całym świecie dlatego, że nie tylko jest zdrowy, ale można zrobić z niego praktycznie wszystko. Jest świetnym i bardzo wartościowym zamiennikiem popularnych produktów, dobrze sprawdza się zarówno przy bardziej wytrawnych daniach, jak też przy deserach. Istnieją nawet restauracje, w których wszystko: od przystawek po desery zrobione jest z awokado! Ten składnik chętnie w swojej kuchni wykorzystuje także Daria Ładocha. Ta kobieta uwielbia wszystko, co zdrowe, smaczne i pozostawiające duże pole kreatywności. W poprzednich sezonach programu „Patenciary” nie raz na jej stole lądowało właśnie awokado, nie inaczej będzie pewnie w nowych odcinkach, które już jesienią na TVN Style.
A oczekując na kolejne przepisy oraz oryginalne sztuczki ułatwiające pracę w kuchni, przypominamy te poprzednie. W jednym z odcinków, wyprzedzając nawet światowy szał na awokado, Daria Ładocha pokazała po czym poznać, że jest gotowe do zjedzenia, a także jak szybko, łatwo i przyjemnie stworzyć z niego pyszny deser. To słodka przekąska, która nie wywołuje wyrzutów sumienia i jest świetnym sposobem, by przemycić w diecie dzieci trochę witamin.
Składniki:
awokado
banan
kakao
miód gryczany
orzechy laskowe
Przygotowanie:
Kroimy awokado na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy środek. Wrzucamy do miski wraz z pokrojonym wcześniej bananem oraz kakao. Wszystko zalewamy miodem gryczanym. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku, po czym obieramy ze skórki. Tak przygotowane orzechy ucieramy w moździerzu na miał. Wrzucamy do naszej miski, całość blendujemy. Uzyskaną masę przekładamy do kokilek i na 45 minut wkładamy do zamrażarki. Przed podaniem możemy przystroić gotowy deser świeżymi owocami.