SKŁADNIKI:
SZASZŁYCZKI
mięso mielone drobiowe 500g
papryka słodka 1 łyżeczka
przyprawa curry 1 łyżeczka
kumin 1⁄2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
bułka tarta 1 łyżka
łodyżki rozmarynu i lawendy.
CAPRESE SZASZŁYCZKI
mini mozarella w kulkach
pomidorki koktajlowe
bazylia
melon
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone wymieszaj z papryką, curry i kuminem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Łodyżki ziołowe oczyść z listków poza szczytami. Drugą końcówkę zaostrz no- żem.
Z mięsa formuj podłużne kotleciki które następnie nabijaj na gałązki rozmarynu i lawendy.
Mięso posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 minut w 200*C .
Melona wykrój przy pomocy kulkownicy do owoców. Na szpadki nabijaj kolejno melon, pomidorki, mozarellę i bazylię tworząc szaszłyki.