"Patenciary": tęczowe szaszłyki z łososia

Patenciary: tęczowe szaszłyki z łososia
Szybki i zdrowy obiad? Daria Ładocha ma na to swoje sposoby. W programie "Patenciary" pokazała m.in. przepis na kolorowe i bardzo warzywne szaszłyki z łososia.

SKŁADNIKI:

1/2 papryki żółtej

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki czerwonej

1 czerwona cebula

1 cytryna

sól, pieprz

salsa: pomarańcza, grejpfrut, limonka, garść kolendry, papryczka chilli, oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Łososia pokrój w grubą kostkę i zamarynuj w soku z cytryny i soli i pieprzu. Paprykę po- krój w dużą kostkę (taką jak łososia). Cebulę pokrój w ćwiartki i podziel na pojedyncze części. Limonkę pokrój na plastry.

Patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie kolorową papryką, łososiem, szpinakiem, limonką oraz cebulą. Całość posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

Szaszłyki piecz ok 20-30 min w temp 190*C.

Owoce cytrusowe filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy posiekaną papryczką chili oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości