Składniki:
ulubione warzywa np. minimarchewki, rzodkiewka, miniogórki, szczypiorekSerek kremowy twarożek 300-500gMielone orzechy 2-3 łyżkiSzczypiorek garśćSól i pieprz do smakuChleb ciemny pumpernikiel kilka kromekŚwieża bazylia w doniczce
Opcja do twarożku:CzosnekSzynkaChrzanKolorowa papryka itd.
Przygotowanie:Pumpernikiel zetrzyj na drobne okruszki (lub zmiksuj w malakserze). Musi przypominać ziemię z ogródka. Dodaj mielone orzechy i dokładnie wymieszaj.
Twarożek wymieszaj z solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem – dodatkowo możesz dodać inne swoje ulubione dodatki. Następnie przełóż go do naczynia, które będzie sprawiało wrażenie ogródka.
Ulubione warzywa umyj i oczyść, jeśli jest taka potrzeba. Marchewki i rzodkiewki pozostaw najlepiej z ogonkami (listkami). Ogóreczki możesz przekroić na pół, jeśli są zbyt duże. Warzywa powciskaj we wcześniej przygotowany twarożek, a następnie ostrożnie przykryj delikatną warstwą pumpernikla tak, aby całość tworzyła wrażenie grządki z warzywami.