SKŁADNIKI:
ziemniaki duże do pieczenia 0,5kg
oliwa z oliwek
ziemniaki 500g
masło 50g
ser bursztyn tarty 1szkl
szczypiorek/dymka
twaróg mielony 250g
kwaśna śmietana
szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaka obierz i umyj. Przy pomocy mandoliny pokrój wzdłuż na długie cienkie plastry. Plasterki ziemniaka osusz ręcznikiem papierowym. Z folii aluminiowej stwórz rurki/walce o średnicy ok 2-3cm. Każdą rurkę nawiń na nią plasterek ziemniaka. Tak przygotowane ułóż złączeniem do dołu. „Cannoli” posmaruj delikatnie oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 8-10min.
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do miski z masłem. Dodaj tarty ser, twaróg oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę tak aby uzyskać kremową konsystencję puree. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Z ziemniaczanych „cannoli” usuń folię aluminiową. Każdą rurkę faszeruj przygotowanym wcześniej kremem, układając tym razem złączeniem u góry tak jak w tradycyjnym cannoli. Podawaj posypane szczypiorkiem.