ZUPA POMIDOROWA Z DACHÓWKAMI SEROWYMI
Dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 minutCzas gotowania: 35 minut
Składniki:2 średnie cebule pokrojone w kostkę2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki4 łyżki oliwy z oliwek2 gałązki selera naciowego obrane z nitek i pokrojone w półtalarki4 duże pomidory bez skórki pokrojone w kostkę4 – 5 gałązek posiekanego świeżego tymianku2 małe suszone chili1 litr zimnej wody3 liście laurowe (najlepiej świeże)150 – 200g startego drobno sera BursztynMak
Przygotowanie:Oliwę wlej do dużego garnka. Na zimny tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez około 3 – 4 minuty, aż się zeszkli.Dorzuć seler naciowy i smaż jeszcze 3 – 4 minuty.Wrzuć pomidory i duś około 5 minut.Dodaj tymianek, suszone chili i liść laurowy.Wszystko zalej zimną wodą. Od ponownego zagotowania, gotuj jeszcze przez 10 – 20 minut. Wszystko zależy od tego, jak bardzo dojrzałe są pomidory.Kiedy zupa się gotuje, możesz przygotować dachówki z sera Bursztyn.Na rozgrzaną patelnię połóż okrągłą metalową foremkę, a w niej ułóż - na płasko - starty ser. Po dwóch minutach wyłącz gaz. Poczekaj, aż ser lekko stężeje. Posyp szczyptą maku i przewróć na drugą stronę już bez foremki. Ponownie smaż przez 2 minuty, żeby ser się zrobił się złoty. Posyp makiem. Zdejmij ser, układając go w jego połowie na rączce od wałka. Kiedy ser ostygnie i stwardnieje, dachówka jest gotowa.Zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotowuj.Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest za kwaśna, dodaj odrobinę cukru pudru.Zupa gotowa! Nalej do miski, ułóż na wierzchu dachówkę serową i udekoruj bazylią.
Bon Appetit!
RADY:Łatwo obierzesz pomidory ze skórki, jeśli wcześniej sparzysz je przez 15 – 30 sekund we wrzątku. Pamiętaj, aby najpierw wyciąć szypułkę i skórkę pomidora naciąć na krzyż od spodu.
MAKARON RAZOWY Z INDYKIEM
Dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 min
Składniki:Spaghetti (z makaronu razowego lub bezglutenowego, by danie było lekkie)1 pierś z indyka wytrybowana i pokrojona w cienkie plastry2 puszki pomidorów1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę150g czarnych oliwek w talarkachPół pęczka posiekanej natki pietruszki2 małe suszone papryczki chili pokrojone w drobną kostkę2 garście kaparów ze słoika4 gałązki posiekanego świeżego tymiankuOcet balsamicznyOliwaMasłoSólPieprzPrzygotowanie:Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, a potem dodaj masło.Podsmaż mięso na wolnym ogniu, ale na bardzo rozgrzanej patelni.Dopraw mięso solą i pieprzem do smaku.Podsmaż cebulę z czosnkiem na dobrze rozgrzanej patelni, ale na wolnym ogniu.Dodaj oliwki, kapary, chili, pomidory z puszki i tymianek.Dopraw solą i pieprzem do smaku.Wszystko skrop octem balsamicznym.Na koniec dodaj usmażone wcześniej mięso.Całość mieszaj, smażąc jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.Ugotuj makaron.Dodaj sól (około 5g na litr wody).Makaron gotuj tak długo, jak radzi producent.Makaron wyjmij drewnianymi szczypcami i dołóż do sosu, który jest wciąż na patelni.Całość delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 – 3 minuty na wolnym ogniu.Na koniec dorzuć natkę pietruszki.Wyłóż makaron z sosem na talerze. Danie udekoruj natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Bon Appetit!
RADY:Mięso indyka będzie kruche, jeśli pokroisz je w poprzek włókien.Pamiętaj, by w garnku było cztery razy więcej wody niż makaronu. Dolej odrobinę oliwy, a makaron się nie sklei.
SAŁATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW I WĘDZONEJ MAKRELI
Dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minut
Składniki:2 wędzone makrele po około 180g4 kolorowe papryki opalone lub upieczone i obrane ze skórki1 bakłażan przekrojony wzdłuż na cztery części1 cukinia przekrojona wzdłuż na cztery częściOliwa z oliwekPieprz cayenne1 różowy grejpfrutOcet winnyKilka listków świeżej miętyRukolaSólPieprz
Przygotowanie:Obtocz bakłażana i cukinię w oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu oraz odrobiną pieprzu cayenne.Jeśli nie lubisz ostrych potraw, dodaj zamiast pieprzu cayenne słodką paprykę.Na rozgrzany ruszt grilla lub patelnię grillową połóż warzywa. Grilluj z obu stron po parę minut.Obierz grejpfruta i wykrój cząstki z białej błony. Z pozostałości owocu wyciśnij sok do miski.Odsącz warzywa z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Papryki pokrój w trójkąty.Bakłażany pokrój w grubą kostkę, a cukinię w słupki.Zrób winegret. Na jedną porcję octu winnego dodaj dwie porcje oliwy z oliwek. Dolej sok z grejpfruta (według uznania). Dopraw solą i pieprzem. Do słoika, w którym są już składniki sosu dodaj jeszcze posiekane listki mięty. Zakręć słoik i dokładnie wymieszaj. Zalej warzywa sosem.Wędzoną makrelę sfiletuj i obierz ze skóry. Pokrój w skośne nieduże kawałki.Na talerz wyłóż rukolę, a na nią odsączone warzywa. Połóż na wierzch makrelę i cząstki grejpfruta. Udekoruj listkami mięty. Lekka sałatka gotowa!
Bon Appetit!
RADY:Paprykę łatwo obrać po upieczeniu w 180oC (około 30 minut) z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Można też opalić paprykę nad palnikiem gazowym, trzymając ją nad ogniem, nadzianą w miejscu szypułki na widelec. Potem, pod bieżącą wodą lub w misce z wodą, oskrobujemy paprykę ze skórki nożem.Najlepiej wybierać bakłażan męski, czyli taki, który na spodzie ma owalną plamkę po kwiatostanie.Pamiętaj, aby z bakłażana i cukinii usunąć pestki.