WIĘCEJ O PROGRAMIE "PYSZNE 25" >
ŁOSOŚ MARYNOWANY
Składniki:
300 g filetu z łososia
oliwa z oliwek
sok z cytryny
ocet balsamiczny
pieprz różowy
koperek
chleb, grzanki, pumpernikiel - do podania
Przygotowanie:
Rybę pokrój w jak najcieńsze plastry. Przygotuj głębokie naczynie, na jego dno nalej odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny, wyłóż na to 2 plastry łososia, posyp koperkiem, pieprzem, polej octem, oliwa, sokiem, i tak aż skończy ci się łosoś. Zostaw do zamarynowania na 10 minut, podawaj z chlebem lub np. z zieloną sałatą.
KOLOROWE SZASZŁYKI
Składniki:
200 g filetu z łososia
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
150 g ananasa (najlepiej świeżego)
sól, pieprz
pietruszka, oregano
Przygotowanie:
Łososia pokrój w kostkę. Cebulę pokrój na ćwiartki, paprykę pokrój w kostkę, tak samo potraktuj ananasa. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj przyprawy, sól, pieprz, kawałki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, smaż na patelni grillowej około 2 minut z każdej strony.
ŁOSOŚ W PAPILOTACH
Składniki:
400 g łososia
1 por
1 cebula
2 marchewki
cytryna
szczypiorek
2 łyżki masła
2 kawałki folii aluminiowej lub papieru do pieczenia
Przygotowanie:
Pora, cebule i marchewkę pokrój w plasterki, na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule, potem pora, a na końcu marchewkę, duś przez 7 minut. Łososia pokrój, a porcje skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Na środku folii ułóż porcje warzyw, połóż na nich łososia, posyp go szczypiorkiem, polej odrobina oliwy, końce folii szczelnie zamknij. Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
TATAR Z ŁOSOSIA
Składniki:
300 g łososia
pęczek szczypiorku
2 łyżki kaparów
ogórek kiszony
cebula
pieprz
sól morska
1 łyżka musztardy
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki, ogórka. Wymieszaj z jedną łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku.
Autor: pl
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN