BABKA WIELKANOCNA
Na zaczyn drożdżowy:50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka25 g drożdży1 łyżka cukru1 łyżka mąki
Na ciasto drożdżowe:Zaczyn drożdżowy180 g mąki pszennej20 g białego cukru3 jajka75 g miękkiego masła
Na lukier:100 g cukru pudru1 jajko½ cytryny
Przygotowanie zaczynu:Do naczynia dodaj mleko, drożdże, cukier, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:Przygotowany wcześniej zaczyn przełóż do misy. Dodaj mąkę, cukier, jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj masło o temperaturze pokojowej i dalej wyrabiaj. Ciasto jest gotowe, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą, błyszczącą masę. Naczynie z gotową masą przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.Upieczoną babkę polej lukrem.
Przygotowanie lukru:Do miseczki z cukrem pudrem dodaj jedno białko jajka i sok z połowy cytryny. Następnie dokładnie wymieszaj składniki.