Składniki:filet z łososia, pokrojony w szerokie plastry1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka czosnku w proszku125 ml sosu sojowego jasnegosok z dwóch pomarańczy2 szalotki2 łyżki miodu2 łyżeczki oleju z prażonego sezamupół pęczka kolendry
Ryż przyprawowy:200 g ryżu jaśminowego400 ml wodypół ząbka czosnku lub jeden małypół cebuli2 goździkiszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżu1 laska wanilii1 łyżka kuminu (kminku rzymskiego)sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczniemy od przygotowania marynaty. Do miski wlej sos sojowy, olej sezamowy, miód, dodaj posiekane szalotki, kolendrę oraz sok z dwóch pomarańczy. Dopraw płaską łyżeczką czosnku granulowanego i czubatą imbiru oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj i do tak przygotowanej marynaty włóż łososia. Całość zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 15 do 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Pora na ryż. Wsyp go do miski, zalej zimną wodą i przepłucz. Powtarzaj tę czynność, aż woda będzie klarowna, dzięki temu ziarenka ryżu po ugotowaniu nie będą się kleić. Posiekaj cebulę i czosnek i wrzuć do garnka z nierozgrzanym tłuszczem, dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż przez około 3-4 minuty. Następnie wlej połowę wody i dodaj przyprawy - laskę wanilii, dwie gwiazdki anyżu, dwa goździki i kumin. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż i wtedy dodaj resztę wody. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Nie przykrywaj. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku.
Wyjmij zamarynowaną rybę. Część marynaty wlej do rondelka i podgrzej, użyjesz jej jako sosu do łososia. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię grillową połóż rybę, skórą do góry. Grilluj, aż zetnie się do połowy po czym przerzuć na drugą stronę. Zdejmij z patelni, kiedy białko zacznie się ścinać – to jest znak, że ryba jest gotowa. Polej ją sosem z marynaty i podawaj z ryżem przyprawowym. Smacznego!