Przepisy dla uprawiających sport

Granola z owocami
Granola z owocami

ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI TEGO ODCINKA >

Domowa granola z jogurtem i owocami

granola:

2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki orzechów włoskich

1 szklanka pestek ze słonecznika i dyni

3 łyżki miodu

2 łyżki sezamu

2 łyżki lnu

4 łyżki oleju kokosowego

1/4 szklanki wody

szczypta soli

dodatkowo:

1 duże opakowanie jogurtu greckiego

1/2 kubka borówek amerykańskich

1 kubek malin

1 łyżeczka miodu

Wymieszaj w misce: płatki owsiane, pestki z dyni i słonecznika, sezam, len oraz pokrojone orzechy. W blenderze zmiksuj olej, wodę, sól, miód.

Mokre składniki wymieszaj z suchymi, rozłóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 45 minut aż granola będzie złocista.

Przygotuj sos. Połowę owoców wrzuć do rondla o grubym dnie, podgrzewaj z 1 łyżką miodu aż powstanie sos.

Gotową granolę pokrusz, weź 1/4 porcji (resztę możesz przechowywać w słoiku przez kilkanaście dni). Do 2 wysokich szklanek przełóż połowę jogurtu, posyp granolą, dodaj resztę jogurtu, polej sosem owocowym i udekoruj resztą świeżych owoców.

Granola z owocami
Granola z owocami

Roladki z indyka

roladki:

1 kg piersi z indyka

kilka plastrów szynki długo dojrzewającej

2 marchewki

2 pietruszki korzeniowe

1/2 selera

biała część dużego pora

2 ząbki czosnku

kilka gałązek tymianku

2 cytryny

oliwa

sól i pieprz

sos:

jogurt grecki

1 mała czerwona cebula

1 mała zielona papryczka jalapeno

1 cebula dymka

pół szklanki pokrojonego szczypioru

sól, pieprz do smaku

Indyka pokrój w duże plastry i delikatnie rozbij. Warzywa obierz i pokrój w julienne (czyli cienkie paski). Zetrzyj skórkę z cytryny, wymieszaj ją z grubo mielonym pieprzem, listkami tymianku i roztartym z solą czosnkiem. Mięso natrzyj mieszanką. Na każdym płacie indyka rozłóż trochę warzyw, oprósz solą i zwiń roladki. Każdą roladkę owiń plastrem szynki i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25 minut.

Cebulę pokrój na kawałki. Z papryki wyjmij nasiona a następnie pokrój ją na mniejsze części. Szczypior grubo posiekaj. Cebulę, paprykę i szczypior wrzuć do blendera. Dodaj jogurt i zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Roladki z indyka
Roladki z indyka

Energetyczna sałatka z ciemnego ryżu

1 szklanka brązowego ryżu

1 duży granat

1 szklanka bobu

1 garść orzechów laskowych

1 awokado

1 liść laurowy

1 ząbek czosnku

1 cytryna

płatki chilli

pęczek mięty

oliwa extra virgine

sól i pieprz

Ryż ugotuj z listkiem laurowym w posolonej wodzie w proporcji 1:2. Wystudź.

Bób ugotuj al dente, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Orzechy upraż na patelni.

Awokado obierz, wyjmij pestkę, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wyjmij pestki z granatu. W dużej misce wymieszaj razem ryż, awokado oraz granat. Całość przypraw solą, pieprzem i płatkami chilli. Przygotuj sos. W słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny i roztarty ząbek czosnku. Polej sosem, a przed podaniem wymieszaj z posiekaną miętą.

Sałatka z ryżu
Sałatka z ryżu
podziel się:

Pozostałe wiadomości