Przepisy inspirowane filmami

Szczypta smaku
Szczypta smaku

ZOBACZ OPIS ODCINKA "SZCZYPTY SMAKU" >

Crème brûlée z salsą owocową

crème brûlée:

2 duże żółtka

200 ml śmietanki 36%

30 g białego miałkiego cukru

10 g cukru brązowego

1 laska wanilii

salsa:

0,5 dojrzałego ananasa

3 kiwi

1 małe mango

sok z 1 limonki

Śmietankę wlej do garnka razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Śmietanę zestaw z ognia, wyjmij laskę wanilii, lekko przestudź. Kogel mogel cały czas ucieraj powoli, małą strużką wlewając śmietankę (jeśli zrobisz to zbyt szybko, całość się zwarzy). Masę dokładnie wymieszaj. 4 małe płaskie naczynka (lub 2 większe) do zapiekania napełnij masą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 1h. Masa będzie gotowa, gdy całkowicie się zetnie. Odstaw, by deser wystygł. Deser z wierzchu posyp cukrem i skarmelizuj go przy pomocy palnika lub wstaw pod bardzo mocno rozgrzany grill.

Przygotuj salsę. Owoce pokrój w kostkę, wymieszaj, dodaj sok z limonki.

Spaghetti z klopsikami

klopsiki:

500 g wysokiej jakości mielonej wołowiny

1 łyżka ostrej musztardy

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 czubata łyżka suszonego oregano

1 duże jajko

3 łyżki domowej bułki tartej

1 szalotka

szczypta wędzonej papryki

sól i pieprz

sos:

oliwa z oliwek

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

świeże chilli

2 puszki pomidorów pelati

2 łyżki octu balsamicznego

dodatkowo:

400 g makaronu spaghetti durum (lub pełnoziarnisty)

parmezan

bazylia

Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. W misce wymieszaj wołowinę z musztardą, szalotką, posiekanym bardzo drobno rozmarynem i wędzona papryką. Dodaj bułkę tartą, dorzuć jajko i dokładnie wymieszaj masę. Uformuj klopsiki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli posiekaj. Na podgrzaną oliwę wrzuć cebulę, jak lekko się zeszkli dodaj czosnek (jak dodasz za wcześnie, czosnek się spali i będzie gorzki) i chilli. Smaż jeszcze przez chwilę i gdy będziesz mieć pewność, że cebula jest miękka i słodka, dodaj pomidory i ocet balsamiczny. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię.

Ugotuj makaron, ważne, żeby był al dente. Przy odcedzaniu makaronu zostaw odrobinę wody z gotowania. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć klopsiki. Smaż ok 7 minut, a po tym czasie sprawdź, czy mięso nie jest surowe (po prostu przekrój jednego klopsika).

Na talerzu ułóż porcję spaghetti posyp porwaną bazylią i oprósz świeżo startym parmezanem.

Czekoladowe trufle

Trufle z orzechami:

200 g dobrej jakości czekolady (min 70% kakao)

100 ml śmietanki kremówki

1 łyżka miodu

szczypta soli

200 g orzechów laskowych

Orzechy upraż na patelni i pokrusz. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotuj i powoli wlej do rozpuszczonej czekolady, dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. Dodaj połowę pokruszonych orzechów, wymieszaj i schowaj do lodówki do wystygnięcia.

Schłodzoną czekoladę formuj w kulki i obtocz w pozostałych orzechach, ułóż w papilotkach, schłodź w lodówce.

Trufle z otrębami:

200 g gorzkiej czekolady

20 g masła

2 łyżki śliwowicy

200 g otrębów granulowanych

100 g śliwek suszonych

skórka otarta z cytryny

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj masło i mieszaj intensywnie, by składniki połączyły się w gładką masę. Śliwki drobno posiekaj, dodaj do masy czekoladowej razem z otrębami i śliwowicą. Połącz składniki i przelej do formy na trufle obsypanej cytrynową skórką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości