ZOBACZ OPIS ODCINKA "SZCZYPTY SMAKU" >
Crème brûlée z salsą owocową
crème brûlée:
2 duże żółtka
200 ml śmietanki 36%
30 g białego miałkiego cukru
10 g cukru brązowego
1 laska wanilii
salsa:
0,5 dojrzałego ananasa
3 kiwi
1 małe mango
sok z 1 limonki
Śmietankę wlej do garnka razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Śmietanę zestaw z ognia, wyjmij laskę wanilii, lekko przestudź. Kogel mogel cały czas ucieraj powoli, małą strużką wlewając śmietankę (jeśli zrobisz to zbyt szybko, całość się zwarzy). Masę dokładnie wymieszaj. 4 małe płaskie naczynka (lub 2 większe) do zapiekania napełnij masą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 1h. Masa będzie gotowa, gdy całkowicie się zetnie. Odstaw, by deser wystygł. Deser z wierzchu posyp cukrem i skarmelizuj go przy pomocy palnika lub wstaw pod bardzo mocno rozgrzany grill.
Przygotuj salsę. Owoce pokrój w kostkę, wymieszaj, dodaj sok z limonki.
Spaghetti z klopsikami
klopsiki:
500 g wysokiej jakości mielonej wołowiny
1 łyżka ostrej musztardy
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 czubata łyżka suszonego oregano
1 duże jajko
3 łyżki domowej bułki tartej
1 szalotka
szczypta wędzonej papryki
sól i pieprz
sos:
oliwa z oliwek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
świeże chilli
2 puszki pomidorów pelati
2 łyżki octu balsamicznego
dodatkowo:
400 g makaronu spaghetti durum (lub pełnoziarnisty)
parmezan
bazylia
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. W misce wymieszaj wołowinę z musztardą, szalotką, posiekanym bardzo drobno rozmarynem i wędzona papryką. Dodaj bułkę tartą, dorzuć jajko i dokładnie wymieszaj masę. Uformuj klopsiki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli posiekaj. Na podgrzaną oliwę wrzuć cebulę, jak lekko się zeszkli dodaj czosnek (jak dodasz za wcześnie, czosnek się spali i będzie gorzki) i chilli. Smaż jeszcze przez chwilę i gdy będziesz mieć pewność, że cebula jest miękka i słodka, dodaj pomidory i ocet balsamiczny. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię.
Ugotuj makaron, ważne, żeby był al dente. Przy odcedzaniu makaronu zostaw odrobinę wody z gotowania. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć klopsiki. Smaż ok 7 minut, a po tym czasie sprawdź, czy mięso nie jest surowe (po prostu przekrój jednego klopsika).
Na talerzu ułóż porcję spaghetti posyp porwaną bazylią i oprósz świeżo startym parmezanem.
Czekoladowe trufle
Trufle z orzechami:
200 g dobrej jakości czekolady (min 70% kakao)
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka miodu
szczypta soli
200 g orzechów laskowych
Orzechy upraż na patelni i pokrusz. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotuj i powoli wlej do rozpuszczonej czekolady, dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. Dodaj połowę pokruszonych orzechów, wymieszaj i schowaj do lodówki do wystygnięcia.
Schłodzoną czekoladę formuj w kulki i obtocz w pozostałych orzechach, ułóż w papilotkach, schłodź w lodówce.
Trufle z otrębami:
200 g gorzkiej czekolady
20 g masła
2 łyżki śliwowicy
200 g otrębów granulowanych
100 g śliwek suszonych
skórka otarta z cytryny
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj masło i mieszaj intensywnie, by składniki połączyły się w gładką masę. Śliwki drobno posiekaj, dodaj do masy czekoladowej razem z otrębami i śliwowicą. Połącz składniki i przelej do formy na trufle obsypanej cytrynową skórką.