Przepisy na babski wieczór

Hummus z marchewki z paluszkami
Hummus z marchewki z paluszkami

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

MARCHEWKOWY HUMMUS

SKŁADNIKI:200g ugotowanej ciecierzycy 2,99 zł3 marchewki 0,80 zł1 łyżka pasty sezamowej 0,34 zł2 ząbki czosnku 0,42 zł1 łyżka soku z cytryny 0,94 złNatka pietruszki 0,50 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł1 jajko 0,35 zł1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,19 zł1 opakowanie ciasta francuskiego Fine Food 7,39 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł1 łyżka czarnuszki całej Kotanyi 0,39 zł

SUMA 14,54

PRZYGOTOWANIE:Marchewki obierz, pokrój w talarki, przysmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj odrobinę wody i duś przez około 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie.By przygotować paluszki z czarnuszką ciasto francuskie pokrój, posyp czarnuszką z obu stron, posól i lekko rozwałkuj tak, aby czarnuszka przykleiła się do ciasta. Następnie pokrój je na bardzo cienkie paseczki i układaj na blasze z papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmaruj rozbełtanym jajem i piecz około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni.W robocie kuchennym wymieszaj ciecierzycę z ugotowaną marchewką, czosnkiem, pastą sezamową, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Przed zakończeniem miksowania dodaj kmin rzymski. Dopraw do smaku. Do hummusu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Marchewkowy hummus podawaj z paluszkami! Smacznego!

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SEREM

SKŁADNIKI:400g makaronu 2,8750g masła 1,05 zł50g mąki 0,14 zł700 ml mleka 1,72 zł200g sera cheddar (lub innego sera) 6,00 zł50g sera grana padano (lub innego twardego żółtego sera) 0,90 zł4 małe cukinie 2,60 zł2 ząbki czosnku 0,42 złŚwieży tymianek 0,50 zł2 łyżki bułki tartej 0,44 zł1 łyżka śmietany 18% Fine Food 0,28 zł1 łyżka masła 0,10 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,62 zł

SUMA 17,67

PRZYGOTOWANIE:Makaron ugotuj „al dente". Podczas, gdy makaron będzie się gotować przygotuj sos. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, wymieszaj, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do beszamelu zetrzyj ser cheddar lub inny twardy ser. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem serowym, przełóż do żaroodpornej formy, posyp startym grana padano lub parmezanem. Na wierzch dodaj odrobinę śmietany i wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni (ser grana padano powinien się roztopić i przyrumienić). Cukinie ponacinaj małym nożykiem. W nacięcia włóż kilka plasterków czosnku i podsmaż na oliwie. Bułkę tartą rozpuść na maśle, dodaj tymianek, sól i pieprz. Zapiekankę podawaj z cukinią posypaną tymiankową bułką.

DESER Z PŁYNNĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:100g gorzkiej czekolady 3,30 zł50g mlecznej czekolady 2,70 zł100g masła 2,10 zł100g cukru 0,16 zł2 jajka 0,70 zł3 łyżki mąki 0,06 zł30g kakao 3,20 zł20ml likieru wiśniowego 1,00 zł50g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 0,84 złŚwieża mięta 0,42 zł

SUMA 14,48 zł

PRZYGOTOWANIE:

Drobno pokrojoną gorzką czekoladę rozpuść wraz z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i odrobinę likieru,. Masę jajeczną połącz z rozpuszczoną czekoladą. Wiśnie wymieszaj z odrobiną mąki, mleczną czekoladę pokrój na kawałeczki. Ceramiczne foremki napełnij do połowy masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady i przykryj kolejną warstwą masy czekoladowej. Zapiekaj około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. Deser będzie płynny w środku, więc test „suchego" patyczka nie ma tu racji bytu!

11. odc. "Pyszne 25" - babski wieczór
Hummus z marchewki z paluszkami
Hummus z marchewki z paluszkami
Hummus z marchewki z paluszkami
Deser z płynną czekoladą
+7
Zobacz galerię

11. odc. "Pyszne 25" - babski wieczór

podziel się:

Pozostałe wiadomości