TOSTY FRANCUSKIE
Składniki:
400 ml mleka
2 jaja
50 g drobnego cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
2 łyżki masła
5 kromek suchej brioszki lub chałki
Przygotowanie:
Wymieszaj mleko, 25 g cukru, cukier waniliowy, jaja. Kromki maczaj w mleku, poczekaj aż napęcznieją, smaż je na maśle aż zbrązowieją. Podawaj posypane cukrem, z dodatkiem np. dżemu malinowego.
- domowy cukier waniliowy (do robota kuchennego wrzucamy laskę wanilii i 200g cukru, mieszamy i cukier gotowy)
- dżem malinowy (na patelni karmelizuję cukier, wrzucam maliny i smażę przez 10 minut)
JAJKA ZAPIEKANE W BUŁCE KAJZERCE
Składniki:
4 kajzerki
szczypiorek
pietruszka
4 jajka
sól, pieprz
4 plastry szynki gotowanej
4 plasterki żółtego sera np. gouda
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Od bułek odkrój wierzch, a następnie wydrąż środek (nie przedziuraw spodu!). W każdej bułce umieść pokrojoną szynkę i ser, 1 rozbite jajko, posyp je solą, pieprzem, dodaj odrobinę masła, szczypiorku, pietruszki i śmietany. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. (to zależy od tego, jaką konsystencję jajka lubisz).
DOMOWE MUESLI
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
pół szklanki orzechów laskowych bez skórki
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki migdałów bez skórki
pół szklanki miodu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
garść suszonych żurawin
garść suszonych moreli
garść rodzynek
Przygotowanie:
Orzechy i morele posiekaj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj resztę składników i wszystko wymieszaj. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20 minut, (podczas pieczenia kilka razy mieszaj składniki). Muesli możesz zjeść od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym i ewentualnie świeżymi owocami.
OMLET Z POMIDORKAMI, ŚWIEŻĄ MIETĄ I RICOTTĄ
Składniki:
3 jaja
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki ricotty
świeża mięta
pół łyżki masła
Przygotowanie:
Jajka rozbełtaj, dodaj sól, pieprz. Pomidorki przekrój na ćwiartki, miętę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną, manewruj patelnią tak, aby masa równomiernie się ścinała, po 30 sekundach dodaj pomidorki z ricottą, smaż kolejne 30 sekund, złóż omlet na połowę (użyj do tego płaskiej łyżki/szkatuły). Przełóż omlet na talerz i posyp świeżą miętą.
Więcej przepisów i inspiracje kulinarne znajdziesz w serwisie kulinarni.pl