JABŁKA POD KRUSZONKĄ
Składniki:1 kg jabłek100 g masła140 g mąki90 g cukru pudrułyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Kruszonka: Masło wymieszaj z cukrem i mąką, aż uzyskasz konsystencje grubego, mokrego piasku. Jabłka obierz, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego4 łyżki brązowego cukru20 śliwek1 rozbełtane jajoPrzygotowanie:
Ciasto pokrój na kwadraty i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na połówki, wyciągnij pestki, układaj skórkami do dołu na cieście, posyp cukrem, wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
CLAFOUTIS - OWOCE W CIEŚCIESkładniki:
500 świeżych moreli
100g cukru pudru125 g mąki3 jajka 300 ml mlekacukier waniliowy z wanilią Przygotowanie:
Morele posyp połową cukru. Odstaw. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsyp owoce, zalej ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
PLACUSZKI Z BANANAMI
Składniki:300 g mąki150 g mleka2 jaja1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego3 banany1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki wiórków kokosowychPrzygotowanie:
Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek, wymieszaj mikserem, dodaj rozdrobnione widelcem banany, z masy smaż palcuszki na odrobinie oleju. Podawaj z roztopiona czekolada i wiórkami kokosowymi.