PASZTET ZE ŚLIWKAMISkładniki:600 g łopatki wieprzowej600 g łopatki wołowej300 g boczku5 kurzych wątróbek½ selera1 cebula2 jajka1 pietruszka5 ziaren ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżeczka cząombru1 łyżeczka gorczycy1 łyżeczka kolendry2 łyżeczki majeranku1 bułkasólpieprz2 garści suszonych śliwek600ml wody+ masło i bułka tarta do wysmarowania formyPrzygotowanie:
Mięso (z wyjątkiem wątróbek) umyj, pokrój w kostkę i włóż do dużego garnka. Warzywa umyj, obierz, pokrój w dużą kostkę i dodaj do mięsa. Do garnka wlej wodę. Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu i ugnieć dokładnie, dodaj do mięsa. Zawartość garnka gotuj przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru kurze wątróbki, gotuj przez 3 minuty. Ściągnij garnek z ognia, w wywarze zamocz przekrojone bułki. Mięso, warzywa i bułki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.Formę (szeroką keksówkę) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Zmielone mięso wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie (najlepiej rękoma). Na dno foremki wyłóż 1/3 masy, pokryj ją połową posiekanych suszonych śliwek, przykryj 1/3 masy, posyp śliwkami, przykryj farszem mięsnym, posyp bułką tartą i włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 60-70 minut. Nie wyciągaj z formy i nie krój dopóki pasztet nie wystygnie.
SCHAB ZE ŚLIWKAMI I MORELAMISkładniki:kawałek schabu bez kości około 1 kg10 śliwek10 moreli2 marchewki4 szalotkimajeranek2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki miodusólpieprzPrzygotowanie:
Schab natnij po środku ostrym nożem, przekręć go, aby powiększyć otwór. Wkładaj do niego naprzemiennie i pojedynczo śliwki i i morele. Czosnek drobno posiekaj natrzyj nim schab, posyp go też majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab obsmaż krótko z każdej strony na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około 15 minut.
MAKOWIECSkładniki (na 2 lub 3 ciasta):Zaczyn:½ łyżki mąki½ łyżki cukru50 g świeżych drożdżyCiasto:500 g przesianej mąki1 żółtko1 jajko50 g cukru150ml mleka50 g roztopionego masła1 łyżka oliwy z oliwekMasa makowa:250 g maku500 ml mleka1 łyżka masła2 łyżki miodu40 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”2 łyżki róży ucieranejgarść rodzynekgarść orzechów włoskichgarść skórki pomarańczowej1 białkomigdałyPrzygotowanie:
Masa makowa: Mak gotuj w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu. Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem.Zaczyn: Wymieszaj drożdże z cukrem i mąką, odstaw na 15 minut lub aż podwoi swą objętość. W międzyczasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj, dodając mąkę - może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g. Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni przykryj je folią aluminiową.
3. odcinek "Pysznej Wielkanocy"
Więcej przepisów i inspiracji kulinarnych znajdziesz w serwisie kulinarni.pl