Przepisy na podwieczorek z "Pyszne 25"

Placuszki z ricotty z kolorową sałatką owocową
Placuszki z ricotty z kolorową sałatką owocową

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

CIASTECZKA Z KAKAO I CZEKOLADKI Z BAKALIAMI

Składniki:Ciasteczka:400 g mąki pszennej 1,07 zł150 g masła 2,99 zł150 g drobnego cukru 1,20 zł1 łyżka kwaśnej śmietany 0,13 zł1 jajko 0,35 zł2 łyżki kakao 1,59 zł2 łyżki mielonych migdałów 1,26 zł1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi 1,23 zł½ łyżeczki proszku do pieczenia 0, 04 złCzekoladki:100 g gorzkiej czekolady 3,18 złGarść porzeczek 0,24 złSkórka od cytryny 0,94 złGarść bakalii 1,99 zł

SUMA: 16,21 zł

PRZYGOTOWANIE:W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, ziemne masło, cukier, śmietanę i jajko. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą. Następnie tak powstałą masę podziel na dwie części: do jednej dodaj kakao, a do drugiej mielone migdały i cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi. Oba ciasta włóż na 5 minut do zamrażarki. Wyciągnij i formuj z ciasta cienkie wałeczki, łącz je w pary (ciemne ciasto z jasnym) i zwijaj formując ślimaki. Ciasteczka piecz na papierze do pieczenia około 15-20 minut w temperaturze ok. 190 stopni. Podczas gdy ciasteczka się pieką, przygotuj czekoladki. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki nakładaj ją na natłuszczony papier do pieczenia (najlepiej, jeśli wcześniej płaski talerz i papier chłodziły się w lodówce). Na czekoladzie układaj dowolnie wybrane przez siebie bakalie (rodzynki, migdały, orzechy włoskie). Gdy tylko czekolada stężeje, twoje czekoladki będą gotowe. Smacznego!

MUFFINKI KRÓWKOWE

Składniki:400 g maki pszennej 1,07 zł100 ml mleka 0,26 zł100 ml maślanki 0,43 zł50 g masła 1,05 zł70 g brązowego cukru 0,84 zł1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,12 zł2 jajka 0,70 złGarść krówek 1,17 złGarść borówek amerykańskich 1,21 złŚwieża mięta 0,25 złKrem:150 g serka śmietankowego 2,58 zł150 g cukru pudru 1,12 złSok z cytryny 0,94 złSzczypta soli 0, 01 zł

SUMA 11,75 zł

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, a w drugiej mokre: mleko, maślanka, roztopione masło, jajka. Krówki posiekaj w drobną kostkę. Zawartość obu misek wymieszaj, dodaj rozdrobnione krówki i ponownie wymieszaj. Masę przelej do foremek na muffinki z papilotkami, piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Aby przygotować krem: serek utrzyj z cukrem pudrem i dodaj sok z cytryny. Podawaj razem z muffinkami. Smacznego!

PLACUSZKI Z RICOTTY Z KOLOROWĄ SAŁATKĄ OWOCOWĄ

Składniki:100 g mąki 0,26 zł200 g ricotty 0,26 zł2 jajka 0,43 zł2 łyżki masła 0,20 zł50 g cukru 0,08 zł100 ml mleka 0,26 złSałatka owocowa:Garść winogron 0,28 złPomarańcza 0,74 złGarść truskawek 0,73 złGarść borówek amerykańskich 1,21 zł1 banan 0,36 złGarść porzeczek 0,24 złSos:1 łyżka cukru waniliowego 0,63 zł1 łyżka miodu lipowego Fine Food 0,35 złSok z 1 pomarańczy 0,74 złSzczypta cynamonu 0,19 złSok z cytryny 0,94 złŚwieża mięta 0,25 zł

SUMA 8,15 zł

PRZYGOTOWANIE:Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj z żółtkami, cukrem, mlekiem i mąką. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z resztą składników, by powstała puszysta masa. Smaż na rozgrzanej patelni około 1-2 minuty z każdej strony. Aby przygotować sałatkę owoce wymieszaj w misce, miód połącz z cukrem waniliowym, dodaj sok pomarańczowy, cynamon, sok z cytryny i świeżą miętę. Tak powstałym sosem polej sałatkę, podawaj z placuszkami. Smacznego!

10. odc. "Pyszne 25" - podwieczorek
Placuszki z ricotty z kolorową sałatką owocową
Placuszki z ricotty z kolorową sałatką owocową
Placuszki z ricotty z kolorową sałatką owocową
Placuszki z ricotty z kolorową sałatką owocową
+9
Zobacz galerię

10. odc. "Pyszne 25" - podwieczorek

podziel się:

Pozostałe wiadomości