ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI ODCINKA >
MINI TORTILLE Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
Farsz:200 g piersi z kurczaka100 g kukurydzy z puszki2 pomidory2 ząbki czosnku1 cebulaMała papryczka chiliSzczypta ostrej papryki mielonej KotanyiSzczypta słodkiej papryki50 g tartego żółtego sera100 ml przecieru pomidorowegoSzczypta kurkumy3 placki tortilli Fine Food
Sałatka:300 g różnych rodzajów sałat50 g czerwonej fasoli1 czerwona cebula1 marchewka1 awokado
Sos:5 łyżek oliwy z oliwekSok z limonki1 papryczka chiliŚwieża kolendraŁyżka pestek dyniSólPieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie, małe paseczki. Obtocz w słodkiej papryce, kurkumie, soli i pieprzu. Cebulę, chili i czosnek posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć poszatkowaną cebulę, chili i czosnek, i smaż przez chwilę. Dodaj kurczaka, a gdy mięso zacznie zmieniać kolor dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory, po kilku minutach dorzuć kukurydzę. Duś około 7 minut. Z dużych placków tortilli wytnij mniejsze kółka (użyj do tego specjalnych „ringów" lub małego nożyka). Placuszki przełóż do foremek na muffiny, wypełniaj je farszem i posyp startym serem. Całość wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. W tym czasie przygotuj sałatkę. W misce wymieszaj różne rodzaje sałat, dodaj odsączoną czerwoną fasolę, skrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę awokado i pokrojoną w cieniutkie paseczki marchewkę (możesz stworzyć fantazyjne paski używając obieraczki). W małej miseczce przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z limonki, posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem. Dressing połącz z sałatką, dodaj świeżej kolendry i podprażone pestki dyni. Sałatkę podawaj z zapieczonymi tortillami. Smacznego!
MAŁE LASAGNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
SKŁADNIKI:
Farsz:200 g mielonego mięsa wołowego1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowego150 ml passaty pomidorowej1 marchewkaŁodyga selera naciowego40 ml czerwonego wina30 g żółtego sera6 plastrów makaronu lasagneBeszamel:2 łyżki masła2 łyżki mąki200 ml mlekaSałatka:150 g fasolki szparagowej1 pomidorCebulka dymka1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka nasion sezamuSólPieprz
PRZYGOTOWANIE:
Drobno posiekany czosnek i poszatkowaną cebulę przyrumień na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso mielone a po minucie koncentrat pomidorowy, całość podlej czerwonym winem i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy oraz passatę i smaż przez kolejne 5 minut. Następnie wlej czerwone wino i duś pod przykryciem. Makaron lasagne wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 3-4 minuty, następnie wyciągnij z wody i każdy plaster przekrój na połowę. Aby przygotować beszamel rozpuść w małym rondelku masło, dodaj mąkę i stopniowo dolewaj zimne mleko. Gdy sos zacznie gęstnieć, ściągnij go z ognia i dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. W małych ceramicznych foremkach ułóż płat makaronu, nanieś na niego mięso, następnie sos beszamelowy i znów kolejno: plaster makaronu, mięso, beszamel. Całość posyp startym żółtym serem. Piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Fasolkę szparagową bez końcówek gotuj w słonej wodzie tak, by była „al dente". Po ugotowaniu przelej ją zimną wodą, aby nie straciła koloru. Pomidor pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną cebulką dymką i fasolką. Gotową, odcedzoną fasolkę zmieszaj z octem balsamicznym i oliwą, przypraw do smaku, a wierzch posyp podprażonym sezamem. Sałatkę podawaj z zapieczoną lasagne. Smacznego!
MINI-TORCIKI Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
Biszkopt:4 jajka120 g drobnego cukru100 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaSzczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem:100 g mascarpone100 g śmietanki kremówki (36%)100 g truskawek100 g czerwonych owoców2 łyżki cukru pudru Fine Food
Syrop:100 ml wody70 g cukru2 łyżki soku malinowego
PRZYGOTOWANIE:Oddziel żółtka od białka. Rozbełtane trzepaczką żółtka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszaj. Białko ubij na sztywno z odrobiną soli i wymieszaj z resztą składników. Masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu przełóż biszkopt na blat i oddziel od papieru do pieczenia (potem będzie to trudniejsze). Z pomocą szklanki lub tzw. „ringu" wytnij z ciasta małe okręgi o takiej samej średnicy. Wodę zagotuj z cukrem stale mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, ostudź syrop a następnie zmieszaj go z sokiem malinowym. Mascarpone połącz z kremówką i ubijaj mikserem przez kilka minut. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Okrągłe biszkopty nasącz syropem i przekładaj kremem z mascarpone. Następnie dodaj pokrojone truskawki i owoce. Smacznego!
2. odcinek "Pyszne 25"